Mersin’de mevcut limana sığmayan Liman işletmecisi MIP, Atatürk kültür Parkı kıyısında Konteyner sahası için denizde 176.335 metre kare ilave ek dolgu alanı açmak için başlattığı ÇED sürecinde ÇED Fizibilite dosyasında Büyükşehir Belediye Meclisinin ret ettiği proje hakkındaki görüşü ÇED dosyasına girmediği ortaya çıktı. Öte yandan Sahil Güvenlik Komutanlığından görüş istenmesi üzerine "ana mendireği 100 metre kısaltmanız liman korunaklığı üzerinde nasıl bir etki yaratacak? " sorusuna ise halen cevap verilmediği ve bir araştırmanın yapılmadığı öğrenildi.
EKSİK BELGE İLE SÜREC BAŞLATILMAK İSTENDİ
Proje için hazırlanan ÇED dosyası 26 Haziran 2018' de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetleme Genel Müdürlüğü, Mekansal Planlar Genel Müdürlüğü’ne "binlik ve 5 binlik planlarda bu deniz üstüne kondurulacak beton sahanın yakın çevresinin mevcut durumunu, imar planlarında yer alıp almadığını" soruyor.
Bunun Mersin yüz binlik planını da hazırlayan ve değişiklik yapma yetkisini elinde bulunduran Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü yanıtı hemen verir. 6 Temmuz 2018 tarihli yanıtta "ÇED konusu proje alanına veya proje alanının içinde bulunduğu bölgeye ait varsa onaylı imar planının (1/5000 ve 1/1000 ölçekli) ilgili plan paftasının plan hükümleri ile birlikte ilgili idaresince "aslı gibidir" resmi kurum kaşeli olarak rapora eklenmesi ve faaliyet alanının bu planlar üzerinde gösterilmesi, imar planının onay tarihlerinin ve hangi kurumca onaylandığının raporda belirtilmesi isteniyor. Yok ise, onaylı imar planının bulunmadığının bildirilmesi isteniyor.
“MECLİS KARARINI BEKLEYİN”
100 metre kısaltılması tasarlanan ana mendireğe ilişkin çevre kıyı yapılarına yönelik yürürlükte olan onaylı imar planı bilgilerine ve verilerine raporda yer verilmemiş olduğu anlaşılmıştır deniliyor. Bunu üzerine 3621 sayılı Kıyı Kanunu kapsamında kalan proje alanı ve yakın çevresine ilişkin gerekli bilgi ve belgelerin ilgili idarelerinden alınan aslı gibidir onaylı verilerine, bilgi paftalarına ve gerekli açıklamalara raporun ilgili bölümlerinde yer verilmesi gerekmektedir" talebinde bulunuyor.
14 Ağustos 2018 tarihli yazı ile binlik ve 5 binlik planlarda bu projeyle ilgili plan değişikliği yapılıp yapılmadığı yönünde Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sorusuna Mersin Büyükşehir Belediyesi adına dönemin Genel Sekreter yardımcısı şu yanıtı veriyor: " 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Teklifi ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği Teklifi Kurum Görüşü verilmesi adına Meclise havale edilmiş olup Meclis Kararı alınmasını müteakip Bakanlığa sunulmak üzere görüş oluşturulması sonrasında verilecektir" deniliyor.
“RED” YAZISI ÇED DOSYASINA NEDEN KONULMADI
Resmi cevabın kaleme alındığı tarihten bir gün önce ise, 13 Ağustos 2018 günü Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Bakanlığın 'deniz üstüne betondan saha kazandırma projesi' hakkındaki görüş talebini Meclise sevk ediyor, Meclisten de komisyonlara havale ediliyor.
10 Eylül 2018 günü komisyonlar görüşleriyle birlikte Meclise gönderiyor. Sonuç olarak Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, komisyonlarda yer alan AKP' li iki üyenin "yapılmasında sakınca yoktur" dediği plan değişikliği konusunda "sahilde bulunan açık park alanlarının önünün kapandığı ve İdarece çalışmaları devam eden Kruvaziyer Liman çalışmalarını olumsuz etkilediği" görüşüyle ve oy çokluğuyla "deniz üstü beton saha" rüyasına 10.9.2018/631 sayılı kararı ile olmaz deniliyor.
Mersin Liman işletmecisi MIP'nin konteyner elleçleme sahası elde etmek amacıyla Atatürk Parkı önüne kondurmaya hazırlandığı konteyner elleçleme sahasına ilişkin hazırlanan ÇED dosyasında Büyükşehir Belediyesi Meclisi "deniz üstü beton saha" teklifine 10 Eylül 2018 tarihinde oy çokluğu ile red etmesine rağmen Atatürk Parkının görünümü bozulacak gerekçesiyle ret ettiği proje hakkındaki görüşü ÇED dosyasına girmedi. Ancak Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı tarafından 14 Ağustos 2018 tarihli resmi yazısı MIP’nin ÇED raporunda, yer aldığı ileri sürüldü Öte yandan Sahil Güvenlik Komutanlığı kendisinden görüş istendiğinde 7.12.2018 tarihinde verdiği yazılı cevapta ise, "ana mendireği 100 metre kısaltmanız liman korunaklığı üzerinde nasıl bir etki yaratacak? " sorusunun mutlaka kapsamlı bir araştırmayla yanıtlanması gerektiğini söylemesine rağmen neden bu sorunun cevabı verilmediği merak konusu oldu.
GAZETECİ AYAN : “ANA MENDİREK 100 METRE KISALTILACAK”
“Limanın Atatürk parkına uzanma projesi.. Sihirbazlık işleri.. -1-” başlıklı yazısı ile gündeme getiren İMECE gazetesi yazarı Abdullah Ayan konu işle ilgili şöyle konuştu : “Kıyıya komşu, Atatürk parkına nazır tam 176 dönüm alan betona boğulacak, deniz dibi taranıp flora yok edilecek. Bu kadar da değil. Limanı açık denizden koruyan ana mendirek 100 metre kısaltılacak. Peki proje hazırlanıp deniz, doğa bir daha toparlanmamak üzere tahrip edilirken, bu kentin sahibi halk nefes borusunun kesileceği bu yok etme sürecinin neresinde? Henüz hiçbir yerinde değil, bürokrasi o şirketle işleri kendi arasında götürüyor şimdilik. Ancak olası bir depremde ortaya çıkabilecek şiddetli dalgalar (tsunami olasılığını düşünmek bile ürpertici) sonucunda yaratacağı etkiyi yaşayarak öğreneceğiz. Aslında verilmesi gereken yanıtlar açık: Dolduracakları deniz üzerine dizecekleri konteyner dağları ve elleçleme sahası bugün Atatürk Parkı ve Valilik makamının tam önünde, halkın nefes aldığı kentin en prestijli vahası. Peki, binlik ve 5 binlik planlarla ilgili böyle bir değişiklik için başvurulmuş mu, herhangi bir değişiklik söz konusu mu?”
ŞİRKET RANT VAR. KAMUSAL RANT NEREDE?
Proje tanıtım dosyasına göre yapılacak sahada yıllık 3 milyon 600 bin konteyner in elleçleneceğini belirten Araştırmacı- Yazar Ayan, ÇED dosyasında yer alan fizibilite raporlarına göre bir konteynerin elleçlenmesinin yaklaşık 90 dolar olduğunu bunun ise, 320 milyon doları aşkın bir rakam ettiğini belirtti. Ayan şöyle konuştu: “ Mersin Büyükşehir' in 2 milyar 284 milyon TL (280 milyon dolar) olarak kesinleşen 2020 bütçesinden 40 milyon dolar daha fazla. Yüz milyonlarca dolarlık rant bir şirkete giderken havamızı, denizimizi, doğamızı kirletecek, yollarımızı işgal edip bozacak, onca tahribat yaratacak kamusal yük Mersin halkının sırtında. Şirket rant yeterince var da, kamusal rant nerede?”
kaynak:mersin imece haber