Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesiyle ilgili Mersin Divan Otel’de seminer düzenlendi. Güney gazetesinde yer alan habere göre seminerde konuşma yapan Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh, Akkuyu’da meydana gelen çatlaklarla ilgili “Bunlar inşaat sürecinde meydana gelen normal hususlar. Bağımsız yapı denetim ekipleri Santral alanını çok yakından takip ediyor” dedi.
Akkuyu Nükleer Güç Santraliyle ilgili Mersin Divan Otel’de medya bilgilendirme semineri düzenlendi. Seminerde konuşma yapan yapan Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh inşaat sahamızda 3 üniteyle ilgili çalışmalar eş zamanlı devam ettiğini belirterek, “Akkuyu NGS faaliyete geçtiğinde Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak kapasitede. Birinci ünite ile ilgili tüm çalışmaların tam kapasite ilerliyor. İşlerinin kapasitesinin her yıl daha da artarak yüksek bir aşamaya geçiyor.8 Nisan 2020’de ikinci ünitenin yapımı için resmi olarak ruhsat alındı ve yapımına geçildi. 3 Mayıs 2020’de de 3’üncü ünitenin çukur kazısı için sınırlı çalışma izni alarak çalışmalara başladık. Şu anda inşaat sahamızda 3 üniteyle ilgili çalışmalar önceden onaylanan program kapsamında eş zamanlı devam ediyor. Bizim için önem arz eden bir olay daha var; Haziran 2020’de birinci ünitenin iç koruma binasının montajı yapıldı. İkinci ünitenin inşaatında ise ‘kor tutucu’ dediğimiz çok önemli bir ekipmanın Kasım 2020’de tasarımda öngörülen yerine kurulumu tamamlandı. Kor tutucu ekipmanı, korun içine yerleştirilen ve tasarım dışı bir kaza olması durumunda farklı maddelerin sızmasını her türlü önlemeyi sağlayan bir ekipman” dedi.
“Çatlaklar Gayet Normal”
Nükleer santralin yapılış aşamalarından bahsettikten sonra Akkuyu’da meydana gelen zemin çatlaklarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Butchkikh, zeminde gerçekleşen çatlakların gayet normal olduğunu dile getirerek, “Bunlar inşaat sürecinde meydana gelecek normal olaylar. Bu tür olaylar meydana geldiği zaman neler yapılması gerektiğini çok iyi biliyoruz. Zaten bağımsız yapı denetim ekipleri santralimizi çok yakından takip ediyorlar. Yaşanan çatlaklardan sonra buna benzer hiçbir çatlağın meydana gelmemesi de planların ne kadar doğru ilerlediğini bizlere gösteriyor” dedi.
“Fiyatlar 15 yıl boyunca aynı kalacak
Nükleer Santralden elde edilecek enerjinin çok pahalı satılacağı yönündeki iddiaları da değerlendiren Butchkikh, “Fiyatlar çok yüksek değil. Belirlenen fiyatlar zaten Rus ve Türk hükümetleri tarafından anlaşma sırasında belirlendi. Bununla birlikte belirlenen fiyatlar sabit fiyatlardır. Anlaşma kapsamındaki süre içerisinde belirlenen fiyatlar revizeye uğramayacak. Bunlara ek olarak dünyada zaman geçtikçe elektrik maliyetleri artmış olacak. Dolayısıyla nükleer santralin inşaat aşaması tamamlandığında ve elektrik üretimi başladığında dünyayla fiyatları kıyaslarsanız fiyatın yüksek olmadığını göreceksiniz. Son olarak 15 sene belirlenen fiyatta hiçbir değişiklik olmayacak” dedi.
“Türk malzemelerin kullanılmasına özen gösteriyoruz
Butckikh, projeye yapılan yatırımın geçen yıl itibariyle Türkiye ekonomisine 1 milyar dolarlık bulduğunu söyledi. Butckikh, “Yatırımların yüzde 40’ının üzerindeki hacim yerli piyasadan satın alındı. Projenin amacına uygun olmasını istiyoruz. Türkiye’den temin ettiğimiz inşaat malzemelerinin kalitesi çok yüksek. Türk Standardları Enstitüsü’nin görüşleri dikkate alınarak malzemelerin kullanılmasına özen gösteriyoruz. Bununla birlikte kullanılan malzemenin uluslararası onaydan geçmiş olmasına, daha önce başka nükleer santrallerde kullanılmış ve sorun çıkarmamış olmasına özen gösteriyoruz” ifadelerine yer verdi.
kaynak:mersin yaşam