23:19  ULUSAL UMKE HAFTASı KUTLANıYOR  23:18  BAŞKAN ÖZYIĞIT, ŞAMPIYON SPORCULARLA BULUŞTU  22:40  SAHNE KADıN GAZETECILERIN  22:36  YENIŞEHIR BELEDIYESININ İNGILIZCE KURSU BAŞLADı  22:32  BÜYÜKŞEHIR’DEN KıRSAL MAHALLERE ŞENLIK COŞKUSU  22:30  AKDENİZ BELEDİYESİ GELECEK 5 YILIN ROTASINI BELİRLİYOR  22:28  TALAT DINÇER, “ÜLKEMIZ GENELINDE TOPLAM KAÇ TANE ENGELLI VATANDAŞıMıZ IŞSIZDIR?”  13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU 

İnönü Churchill Yenice Barış Görüşmesinin 78 Yıl Dönümü Kutlandı
   

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile İngiltere Başbakanı Winston Churchill arasında 30-31 Ocak 1943’te Yenice Tren İstasyonu’nda bir vagonda gerçekleşen "Adana Görüşmeleri"nin 78. yılı dolayısıyla Tarsus’a bağlı Yenice Mahallesinde kutlama töreni düzenlendi.

 
   

Tarsus’a bağlı Yenice Mahallesi'nde bulunan İnönü-Churchill Yenice Barış Parkında düzenlenen kutlama programında günün anısına saygı duruşunda bulunulup istiklal marşının söylenmesinin ardından Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Emekli Tuğgeneral Dr. Veli Köroğlu 78 yıl önce gerçekleştirilen Yenice’de bir vagon içerisinde gerçekleştirilen “Barış Görüşmesinin” ülkemiz açısından tarihi bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan ise yaptığı konuşmada; Değerli komutanlarım,  çok değerli katılımcılar ve sevgili Yeniceliler az önce komutanım çok güzel izah etti. 4-7 Aralıkta Kahire’de verilen sözler siyasi ve ekonomik olarak Türkiye’ye yapılması gerekenlerin yapılmaması ama en önemlisi ise Churchill’in Amerika Birleşik Devletleri gibi kendi iş birlikçisi ile birlikte Türkiye’yi müttefik olarak bu savaşa sokma hikâyesi değil bu. Sadece Normandiya’dan Sovyetlere karşı yapılacak olan çıkartmaya Türkiye’nin bir cephe olması ama İsmet İnönü bunu çok iyi şekilde gördü ve emperyalizmin maşası olmamak için de kararını çok net bir şekilde verdi. Bu aslında bir Cumhuriyet’in, genç Cumhuriyet’in bir dönüm noktası; diplomatik zaferi. Hepimizin söylediği bir şey var; Savaşın kazananı yok, barışın da kaybedeni yok ve sağduyu ortak akılla, İsmet İnönü’nün gösterdiği o inanılmaz direniş elbette ki bu Cumhuriyet’in daha fazla güçlenmesine neden olmuştur. Mekânı cennet olsun. Bugün 78. Yılında bu kutlamayı yaparken belki çok duygusalız ama anlamını yıllar sonra bile hiçbir zaman kaybetmeyecek bu barış görüşmesini her yerde, her zaman anlatılacak. Bu sadece Yenice tarihinin değil, Türkiye tarihinin değil, Dünya tarihinin de bir dönüm noktası. Hepinizi saygıyla selamlıyorum, dedi.

Türkiye tarihi açısından önemli bir yere sahip olan ve İnönü ile Churchill arasındaki görüşmenin gerçekleştiği ve Barış Parkında Müzeye Dönüştürülen "Beyaz Vagon"u protokol üyeleri ile birlikte gezen Başkan Bozdoğan buradaki hatıra defterini imzaladı. Törene Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı İnanç Marım, Belediye Meclis Üyeleri, Başkan Yardımcıları, Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Emekli Tuğgeneral Dr. Veli Köroğlu, Yenice Mahallesi Muhtarı Ali Sırdaş ve vatandaşlar katıldı.

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 


  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA