Kılavuz açıklamasında, “Cemevlerinin ibadet yeri olmadığı yolundaki söylemler Alevi vatandaşları ciddi bir biçimde rahatsız ediyor. Cemevleri, hiçbir zaman caminin alternatifi olarak düşünülmemelidir. Bir toplumun kutsal dediği mekan, o toplum için kutsaldır. Aleviler; haklı olarak yurt içinde ve yurt dışında cemevlerini kutsal mekanlar olarak görür ve her platformda sesli olarak dile getiriyorlar. Aleviler için cemevi, cemlerin yapıldığı, semahların dönüldüğü, nefeslerin okunduğu kısaca ibadetin bütün gereklerinin gerçekleştirildiği, gönüllerin arındırıldığı, birlik ve beraberliğin yüceltildiği, toplumsal dayanışmanın sergilendiği, gülbenglerin okunduğu ve inancın gereklerini yerine getirildiği mekanlardır” diye konuştu.
“YASAL STATÜ TANINMIYOR''
Cemevlerine yasal statü tanınmadığını ve ibadet yeri olarak tanınmadığını söyleyen Kılavuz, bu sorunun Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşındığını söyledi. Kılavuz, “Alevi – Bektaşiler, Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşı olmaktan gurur duymaktadırlar. Ancak giderek daha yoğun bir şekilde Alevilere ‘’üvey evlat’’ gibi bakan ve hiçbir taleplerini dikkate almayan bir hükümetle yöneltildiklerini düşünmektedirler. Alevi kurum ve kuruluşlarının yönetim kadroları ve Alevi kanat önderlerinin düşüncesi şu doğrultudadır: Kamusal alanda ayrımcılık, ötekileştirme ve tasfiye hareketi kapsamına giren örnekler hemen her iktidar döneminde uygulanmıştır. Son zamanlarda bu konudaki rahatsızlıklar ciddi şekilde artmıştır. Ötekileştirmenin bir devlet politikası haline geldiği ve sistemli bir şekilde uygulanır olduğu kanaati yaygındır’’ diye konuştu.
“YÜREKLİCE BİR KARAR ALINDI”
Kılavuz, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin Yenice Cemevi’ nin bulunduğu arazinin ibadethane olarak kabul edilmesini yüreklice alınmış bir karar olarak gördüklerini söyledi. Kılavuz, “Son dönemlerde İzmir Belediyesinin Meclis kararı, İzmir’deki cemevlerine soluk aldırttı. Yaşadığımız kent, Mersinde Büyükşehir Belediye Meclisi, ilin imar planları ile ilgili yaptığı meclis toplantısında ilimizdeki cemevlerine yapılan yardımlarla ilgili tartışmalarda, ilçe belediye başkanlarının olumlu görüşleri ve meclis üyelerinin yaptıkları yürekli konuşmaların ardında yapılan oylamayla Tarsus ilçesinin Yenice Cemevi’nin bulunduğu parselin ibadet yeri olarak işaretlenmesi oy çokluğu ile karar altına alındı. Temennimiz odur ki bu diğer illerin yerel yönetimlerine emsal örnek olur. Bütün cemevlerinin üzerinde bulundukları parseller ibadet yeri olarak tescil edilir. Ülkemizde yerel yönetimlerin alacağı bu tür kararlar, merkezi hükümetin cemevleri ile ilgili AİHM kararlarını uygulamasına büyük katkıları olur” ifadelerini kullandı.
kaynak:mersinyaşam