Hukukun ve demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan laiklik ilkesinin, insan haklarının güvencesi olduğunu vurgulayan Baro Başkanı Av. Bilgin Yeşilboğaz, “1924 Anayasası’nda 5 Şubat 1937 tarihinde yapılan değişiklikle kabul edilen laiklik ilkesi, 1961 ve 1982 Anayasalarında da devletin değiştirilemez temel nitelikleri arasında yer almıştır.
“ANAYASAMIZDAKİ LAİKLİK İLKESİ ÇİĞNENİYOR”
Anayasamızdaki laiklik ilkesinde; devletin yönetiminde, toplumsal yaşamın her kesiminde, insan aklı ve bilime dayanan kurumları oluşturup geliştirerek, işleyişin din dışı kalması; tüm inançlara karşı tarafsız ve eşit mesafede bulunması, dini duyguların, devlet işlerine ve politikaya kesinlikle karıştırılamayacağı belirtilmiştir. Ancak, günümüzde maalesef Anayasamızdaki laiklik ilkesi çiğnenmekte; din anlayışının, devlet işlerinden politikaya, kamusal hizmetlerden kamusal alana kadar karıştırıldığını ve yaygınlaştırıldığı gerçeği ile karşı karşıyayız. Cumhuriyetimizin temel değeri olan laikliğe karşı saldırı, her geçen gün daha da artmaktadır. Laiklik, saldırılara karşı korumasız ve sahipsiz bırakılmamalıdır.
“LAİKLİK ADAM OLMAKTIR”
Çünkü lâiklik ve onun sağladığı eşitlik, özgürlük ve adalet herkese lazımdır. Laiklik ilkesi demokrasinin, çağdaşlığın ve kadın haklarının güvencesidir. Toplumsal cinsiyet eşitliği, ancak ve ancak laik bir toplum düzeni içinde mümkündür” diye konuştu. Yeşilboğaz mesajının sonunda Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Laiklik, yalnız din ve dünya işlerinin ayrılması demek değildir. Tüm yurttaşların vicdan, ibadet ve din özgürlüğü de demektir. Laiklik, adam olmaktır” sözünü hatırlattı.