Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan’ın Çukurova’nın Marmara’ya alternatif yeni bir ekonomi bölgesi olabilmesi için Adana ve Mersin’in ortak bir stratejik büyüme planı çerçevesinde hareket etmesi çağrısına Adana’dan yanıt geldi. Konuyla ilgili MTSO Haber’e değerlendirme yapan Adana Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Bayram, her açıdan büyük ekonomik avantajlara sahip Mersin ve Adana’nın birlikte üretimden, dış pazarlarda ortak araştırmaya kadar birçok alanda güç birliğine gidebileceğini söyledi. Adana ve Mersin’in başlatacağı bu birlikteliğin ardından bölge illeri de kapsayacak şekilde genişletilebileceğini kaydeden Bayram, bu sayede bölgenin gücünün daha da artacağına inandığını söyledi. Bayram, MTSO Haber’in sorularını şöyle yanıtladı:
SORU: Adana olarak kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerinizi anlatır mısınız? Adana önümüzdeki süreçte büyümesini hangi alan ya da alanlarda kurguluyor?
Adana olarak önümüzdeki süreçte elbette en öncelikli büyüme planlarımız arasında üretimde ciddi yol almak olacaktır. Üretimin artması ile ihracatta hedeflerimizi yükseltmek önceliklerimiz arasında. Adana Çukurova’nın en verimli topraklarına sahip bir şehir olması nedeniyle tarım alanında atılması gereken adımları atmaya devam ediyoruz. Tarım gelecek yılların olmazsa olmazı arasında. Gıda krizinin kapıda olması nedeniyle bu alana büyük yatırımlar yapmak zorundayız. Kriz kapımıza dayandığında Adana hem ülkemizin hem de Dünyanın gıda ihtiyacına cevap verebilecek seviyeye gelmelidir. Örneğin bu adımının ilkini biz Tarım OSB kurarak atmış durumdayız. 2023 yatırım programına alınan bu projemizle ciddi bir üretim üssü kurmak için sona gelmiş bulunmaktayız. Bir diğer projemiz Balık OSB projemiz olmuştur. Tarla balıkçılığında öncü şehir olmak için çalışmalarımız devam etmektedir. Bu iki proje hayata geçtiği andan itibaren hem üretimde hem de istihdamda iyi bir ivme yakalayacağız.
SORU: Çukurova Bölgesi’nin Marmara’nın ardından Türkiye’nin yeni bir ekonomi bölgesi olabilmesi adına Mersin ve Adana olarak önümüzdeki süreçte neler yapılmalı?
Adana ve Mersin Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan kapısı konumundadır. Lojistik alanında da bu iki şehir tüm ulaşım imkânlarına sahiptir. Komşu iki şehir olarak güçlerimizi birleştirmek zorundayız. Bu güç birliği iki şehirle kalmamalı bölgedeki tüm illeri kapsamalıdır. Üretim anlamında ortak fikirler geliştirilmeli hatta dış ticarette pazarlar bile ortak bir şekilde araştırılıp o pazarlara bu bölgeden ticaret yapılmalıdır. Komşu iller olarak gücümüzü birleştirerek gücümüze güç katmalıyız.
SORU: Mersin ve Adana işbirliği içinde hangi alanlarda gelişip yatırımcı için cazibe oluşturabilir?
Adana ve Mersin için yatırım konularının Çukurova Kalkınma Ajansımızla masaya yatırılması gerekmektedir. Ortak akılla öne çıkan sektörlerini etkileşim ve sektörler arası bağlantıları hesaplanarak, yatırımcıların yapmış olduğu yatırımlardan en yüksek verimi alması ve bölgeye en yüksek katkıyı sunmasının sağlanması gerekmektedir. Az önce ifade ettiğim gibi illerimizde ihracat potansiyeli taşıyan sektörlerin belirlenen ihracat hedeflerini gerçekleştirmeleri için yeni pazarlar araştırılmalı ve bölge ekonomisinde yaratacağı etkiler göz önüne alınarak hareket edilmedir.
SORU: Çukurova Bölgesi’nin yen bir ekonomi bölgesi olabilmesi adına 14 Mayıs sonrası göreve gelecek yeni hükümetten beklentiler nelerdir?
Bizim hükümetlerden talebimiz, bölgemize yapılacak yatırımların daha hızlı hayata geçirilmesi için teşviklerin artırılmasıdır. Bölgemizin tarım alanında güçlü bir yapısı olduğunu düşündüğümüzde tarım öncelikli alınacak aksiyonlar bölgemizin ön plana çıkmasını sağlayacaktır. Biz Odalar olarak ticaretimizin gelişmesi ve bölgemizin kalkınması için tüm gücümüzle ve iş dünyamızın da desteği ile yapılması gereken ne varsa yapmaya hazırız.