Ülkeyi etkisi altına alan Kahramanmaraş merkezli afet sonrası Mersin, bölgenin yaralarının sarılmasında büyük rol oynuyor. Bu katkının sağlıklı ilerleyebilmesi adına kent, elbirliğiyle çalışıyor. Göçlerin zorun ve plansız devam etmesi ise bir takım sıkıntıları beraberinde getiriyor. Zorunlu göç dalgasının etkisiyle; başta altyapı, barınma ve ulaşım olmak üzere pek çok alanda kentin olanaklarının üzerine çıkılması, verilen desteklerin önümüzdeki süreçte sağlıklı devam edebilmesi noktasında endişe oluşturuyor. Yaşanan göç dalgasının sosyal bir afete dönüşmeye başladığı görüşünde birleşen kent dinamikleri çözüm için ortak bir rapor hazırlayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletip, Mersin’in özel destek statüsü kapsamına alınması çağrısında bulundu.
Hazırlanan yazıda 2022 yılı il nüfus kayıtlarına göre nüfusu 1 milyon 916 bin olarak görünen Mersin’in henüz bu sayıma dahil olmayan yaklaşık 400 bin yabancı uyrukluya ek olarak yaklaşık 400 bin depremzedeye de ev sahipliği yapmaya başladığına dikkat çekildi. Mersin nüfusunun yüzde 40’a yakın arttığı ve kaynaklarının ise 1 milyon 916 bin kişiye göre belirlenip sınırlı olduğuna dikkat çekilerek destek istendi. Aralarında MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ile Meclis Başkanı Hamit İzol’un da imzasının bulunduğu yazının detayları şöyle:
“6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız ve ülkemizi derinden sarsan deprem felaketinin ardından, ekli listede isimleri bulunan kurumlar olarak Mersin kenti bileşenleri olarak hazırladığımız ve kentimizin kaderini etkileyecek öncelikli talepleri yüksek tensiplerinize arz ederiz.
Ülkemiz, 6 Şubat 2023 tarihinde depremlerle sarsılmıştır. Bu depremler ve yaşanan artçı sarsıntılar yaklaşık 13.5 milyon vatandaşımızın yaşadığı 10 ilimizde çok büyük yıkım oluşturmuş, 40 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.
Konumu gereği deprem bölgesine en yakın, güvenli şehirlerden olan ve büyük afetin sarstığı illerde yaşayan vatandaşlarımızın akrabalık ilişkilerinin yoğun olduğu Mersin, yaklaşık 400 bin depremzedeye kapılarını ilk günden itibaren açmıştır. Afet sonrası Mersin’e gelen plansız ancak zorunlu göç dalgasının etkisiyle; altyapı, barınma ve ulaşım başta olmak üzere pek çok alanda kentin olanaklarının üzerine çıkılmasından dolayı, göç dalgası bir “sosyal afet” haline dönüşmüştür.
Kentimizin içinde bulunduğu mevcut durum değerlendirildiğinde, depremzede vatandaşlarımızın göçüyle ortaya çıkan ihtiyaçların sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde karşılanabilmesi ve kentin daha dirençli hale gelmesi için, aşağıda yer alan ve kentin kaderini etkileyecek öncelikli taleplerin, imzacı kurumlar olarak karşılanması çağrısında bulunuyoruz;
1 – Mersin, özel bir destek /statü kapsamına alınmalıdır.
2 – 2022 İl Nüfusu 1 milyon 916 bin olan Mersin ve kentimizde yaşayan ve nüfus sayımına dahil olmayan yabancı uyruklu 400 bin yabancıya ek olarak, yaklaşık 400 bin depremzedeye de ev sahipliği yapmaya başlamıştır. İki hafta gibi kısa bir süre içinde, Mersin’in nüfusu yüzde 40’e yakın bir oranda artmıştır. Bu gerçekten hareketle;
- Merkezi Bütçeden Mersin’e nüfusu ile orantılı olarak aktarılması gereken tüm kaynaklar, bu oranda artırılmalı ve acilen kullanıma açılmalıdır.
- Toplanan ve devletimizce verilecek deprem yardımlarının etkilenen illere dağıtılmasında, Mersin’in yüzbinlerce depremzedeye ev sahipliği yaptığı göz önüne alınmalıdır.
- Ani ve yüksek oranlı nüfus hareketi, ilimizde sağlık, eğitim, asayiş, sosyal hizmetler ve altyapı çalışmaları gibi kamu hizmetlerine duyulan ihtiyacı artırmıştır. Bu ihtiyacı karşılayabilmek için, bu hizmetlerin miktarını ve bunları yerine getirecek personel sayısını hızla artırmalıyız.
- Depremzede vatandaşlarımızın istihdam edilmelerini teşvik etmek üzere, İŞKUR tarafından sadece depremzedelere yönelik istihdam teşvik programları başlatılmalıdır.
- Yatırım Teşvik Sisteminde 3. Bölgede yer alan Mersin’in, mevcut olağanüstü koşullar göz önüne alınarak, 5. Bölgeye alınması sağlanmalıdır.
3 – Kentimiz için hayata geçirilmesi önem arz eden aşağıdaki projelerin ivedilikle tamamlanmasını talep ediyoruz;
- İçme ve kullanma suyu ihtiyacını giderecek Pamukluk Barajı’nın isale hattı ve arıtma tesisleri,
- Çukurova Bölgesel Havaalanı’nın hizmete açılması,
- İstihdam sorununu çözecek OSB ve küçük sanayi sitelerinin; altyapılarının tamamlanması ve genişletilmesi için olanaklar sağlanması,
- Konut açığının giderilmesi için toplu konut ve altyapı yatırımlarına destek sağlanması gerektiğine inanıyoruz.
4 – Ayrıca, ilimizin ekonomik gelişimine önemli katkılar vereceğine inandığımız devam eden ve planlanan projelerin hayata geçirilmesinde fayda görüyoruz. Bunlar:
- İlan edilmiş turizm bölgelerinin yatırıma dönüştürülmesi,
- Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı’na da alınmış olan Mersin Metrosunun hayata geçirilebilmesi için ilgili tüm prosedürlerin tamamlanması,
- Çeşmeli-Taşucu otoyolu projesinin tamamlanması,
- Mersin-Antalya yolunun tamamlanması,
- Mersin-Gaziantep hızlı tren hattının yapılması,
- Mersin Ana Konteyner Limanının yapılması.
İlginize sunar, saygılarımızı arz ederiz.
Ayhan KIZILTAN – Mersin TSO Yönetim Kurulu Başkanı, Hamit İZOL – Mersin TSO Meclis Başkanı, Cihat LOKMANOĞLU – Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Jozef ATAT – Mersin Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı, Abdullah ÖZDEMİR –Mersin Ticaret Borsası Başkanı, Münir ŞEN – Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı, Sabri TEKLİ – Tarsus OSB Yönetim Kurulu Başkanı, Gül AKYÜREK BALTA – Tarsus Tarımsal Ürün İşleme OSB Yönetim Kurulu Başkanı, Muhittin OCAK – Uluslararası Nakliyeciler Derneği Başkanı, Hakan BAYINDIR – Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yöre Temsil Kurulu Başkanı, Mehmet Salih ÇELİK – Türkiye Irak Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği Başkanı, Fahri KUŞ - Türk ve Arap İş İnsanları Derneği Başkanı, Veyis AVCI – Tarsus Ziraat Odası Başkanı, Hüsnü YAĞCI - Tarsus TSO Meclis Başkanı, Ruhi KOÇAK – Tarsus Ticaret Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Murat KAYA – Tarsus Ticaret Borsası Meclis Başkanı, Ali SEÇER – Tarsus Ticaret Borsası Başkanı, Cafer DOYGUN – Silifke Ziraat Odası Başkanı, Nurettin KAYNAR – Silifke TSO Yönetim Kurulu Başkanı, Mehmet Sait KAYAN – MÜSİAD Mersin Şubesi Başkanı, Hıdır KAR – Mut Ziraat Odası Başkanı, Şahin SEZER – Mut TSO Yönetim Kurulu Başkanı, Coşkun DOĞMUŞ - Mersin Yatırımcı İş İnsanları Derneği Başkanı, Nesim EKİNCİ – Mersin Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı, Hasan ENGİN – Mersin Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Özcan DEMİR – Mersin Perakendeci İş Adamları Derneği Başkanı, Mehmet İZOL – Mersin Girişimci İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Talat DİNÇER – Mersin ESOB Başkanı, Nuri DEMİRBAŞ- Mersin Damızlık Sığır Üreticileri Birliği Başkanı, Ömer ÖZCAN – MENKO BİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı, Mürüvvet BEYDAĞ – GİŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı, Rasim ŞAHİN – Erdemli Ziraat Odası Başkanı, Orhan SARI – Erdemli TSO Yönetim Kurulu Başkanı, Mehmet AKDOĞAN – Damızlık Keçi ve Koyun Üreticileri Birliği Başkanı, Hüseyin KIŞ – Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu Başkanı, Adem KURT – Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı, Ahmet Şeref GÜMÜŞ – Anamur Ziraat Odası Başkanı, Mehmet TUNA – Anamur TSO Yönetim Kurulu Başkanı, Hasan ARSLAN – Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği Mersin Şube Başkanı, Ferhat GÜRÜZ – AKİB Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı, Veysel MEMİŞ – AKİB Hububat Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçılar Birliği Başkanı, Musa YILMAZ – Akdeniz Ziraat Odası Başkanı, Ferudun GÜNDÜZ – Anadolu Yönetim Danışmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı, Osman KİPER – TOBB Mersin İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı, Ayla HARP – TOBB Mersin İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı, Gürkan TEKİN – AKİB Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı, Sibel GELBUL – Çukurova Genç İş İnsanları Derneği Başkanı.