Türk toplumunun sofra kültürünün zenginliğinin sağlık açısında bazen olumsuz sonuçlar doğurduğunu ifade eden Dr Pelin Özçelik, “ Biliyorsunuz yılbaşı gecelerimizde, sofralarımız riskli ürünlerden oluşacak. Bol yağlı yemekler, acılı mezeler, çerezler. Saatlerce süren bu ziyafet haliyle aşırı bir yüke neden olacak. Sindirim sitemimize binen bu yük solunum ve klan dolaşımını doğrudan etkileyecek. Yemek düzeninin dışına çıktığımız için vücut aşırı bir stres altında kalacak. “ diyerek vatandaşları uyardı.
KALP VE TANSİYON HASTALARI ÖZEL ÖNLEM ALMALI
Kalp ve tansiyon hastalıkları olan vatandaşların çok daha fazla dikkatli olması gerektiğini söyleyen Dr. Pelin Özçelik, “Tansiyon hastalığımız var ise tuzlu ve yağlı gıdalardan uzak durmamız gerekiyor. Tuzlu çerezlerin cipslerin yenmesi ani tansiyon yüksekliği yapacağından dolayı risk içeriyor. Ayrıca Gazlı içecekler yerine bol bol su içilmeli. Kalp krizi geçiren stentli veya kalp yetmezliği olan hastalarımızın daha çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Çünkü en az 3 ya da 4 farklı ilaç kullanan hastalarımız, bu ilaçlar ile birlikte alkollü içecekler aldığında, ilaçların kandaki etkisi değişir ve bu durum kalp hastaları için büyük bir risk yaratır. Damarlarımız alkole maruz kaldığında ani olarak değişir, kan akışı düzensizleşir, çarpıntı ve ritim bozukluğu gelişebilir ve bu değişiklik bize kalp krizi olarak dönebilir.” şeklinde konuştu.
GENÇLER DE DİKKAT ETMELİ
Kardiyolog Dr. Pelin Özçelik, sadece spesifik rahatsızlıkları olanların değil gençlerinde yılbaşı etkinliklerinde dikkat etmesi gereken unsurlar olduğuna dikkat çekerek, “ Gençlerde aşırı alkol kullanımına bağlı olarak atriyal fibrilasyon dediğimiz ritim bozukluğu ortaya çıkabilir bu ritim bozukluğunun 24 saat sürmesi diğer organlara kan pıhtısı atma riskine sahiptir. Bu ritim bozukluğu kısa sürede normal ritme döndürülmez ise aritmiye bağlı kalp yetmezliği gelişebilir.” diyerek sözlerini noktaladı.