Yıllardır Mersin Limanına giren tırlar, şehrin girişinde uzun kuyruklar oluşturup yoğun trafiğe sebep oluyordu. Bu sorunu aşmak için Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği, Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, TCDD ve Karayolları Genel Müdürlüğü ortaklığında ‘Kapılar Projesi’nin temel atma töreni gerçekleştirildi. MIP’nin 500 milyon TL bütçe ayırdığı projenin 18 ayda tamamlanması hedefleniyor.
Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği, Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları (TCDD) ve Karayolları Genel Müdürlüğünün birlikte hayata geçirdikleri Kapılar Projesi’nin temeli Divan Otelinde yapılan tanıtım lansmanı ve canlı bağlantıyla gerçekleştirildi. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, projenin tam bir ekip çalışması olduğunu ve tır trafiğinde Mersin’e büyük bir rahatlatma yaşatacağını dile getirdi.
Etkinlikte ilk sözü Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) A.Ş. Genel Müdürü Johan Van Daele, aldı. Kapılar Projesiyle Limana gelen tırların şehir trafiğine karışmadan doğrudan limana giriş ve çıkışını sağlamayı hedeflediklerini belirten Johan Van Daele, “Projemizin Mersin’ ve Mersin Halkına hayırlı olmasını diliyorum. Başta Mersin Valiliği olmak üzere Mersin Büyükşehir Belediyesine TCDD’ye ve karayolları 5. Bölge Müdürlüğüne destekleri için teşekkür ediyorum.
Mersin Uluslararası Limanı (MIP) olarak; Türkiye’nin dünyaya açılan ana ticaret kapısıyız. Erişilebilir ulaşım olanaklarımız, geniş hinterlandımız ve yetişmiş insan kaynağımız ile dünya üzerinde 190 ülkeye ulaşıyoruz.
2,6 milyon TEU konteyner ve 10 milyon tonun üzerinde konvansiyonel yük kapasitesi ile ülke ithalat ve ihracatının önemli bir kısmına katkı sağlıyoruz” dedi.
“PROJENİN İLK ETABI 10 AYDA TAMAMLANACAK”
Mersin’in ticaretteki büyümesiyle birlikte artan nüfus ve şehirleşme, trafik sorununu da beraberinde getirdiğini belirten Daele, “Mersin halkını yakından etkileyen bu problemin limandan kaynaklı bölümünü çözmek için Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları ve Karayolları Genel Müdürlüğü ile güçlerimizi birleştirdik ve Kapılar Projesi’ne imza attık.
İlk etabının 10 ay içinde tamamlanması planlanan Kapılar Projesi ile özellikle liman çevresinde kamyon, TIR gibi ağır vasıtalardan dolayı oluşan trafiği azaltacağız. 132. Cadde’den açılacak yeni bir bağlantı ile 3 şeritten limana giriş yapılmasını sağlayacağız.
Proje kapsamında inşa edilecek demiryolu üst geçidi sayesinde, tırlar üst geçidin altından geçerek trafikte rahatça ilerleyebilecek” ifadelerini kullandı.
MIP PROJE İÇİM 500 MİLYON TL AYIRDI
Kapılar Projesi için 500 milyon TL bütçe ayırdıklarını söyleyen Daele, “Projenin hayata geçmesinde kritik bir işlevi olan 6 şeritli köprünün inşası için ihtiyaç duyulan 1680 metrekare arsanın tahsisini gerçekleştirdik. Bununla birlikte iki köprü ile bir demiryolu deplasmanını tamamladık.
MIP olarak, hissedarlarımızın desteğiyle Mersin’i limanıyla daha da güçlendirmeye hazır olduğumuzu, bugüne kadar olduğu gibi sonraki süreçte de bu anlayışa çalışmaya devam edeceğimizi bir kez daha belirtmek istiyoruz” diye konuştu.
SORUMLULUKLARIMIZIN FARKINDAYIZ
Bugün heyecanlarının büyük olduğunu dile getiren Daele, “Bölgemize Ülkemize sorumluluklarımızın ve karşı farkındalığıyla, büyümenin, gelişimin ve geleceğin kapılarını sonuna kadar açmanın gururunu yaşıyor, Kapılar Projesi’nin Mersin’e ve Mersin halkına hayırlı olmasını diliyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
“MERSİN TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KONTEYNER LİMANINA SAHİP”
MIP A.Ş. Genel Müdürü Johan Van Daele’in ardından Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan proje hakkında konuşma yaptı. Konuşmasına Mersin Limanı’nın önemi ile başlayan Vali Pehlivan, Mersin Limanının Türkiye’nin en büyük, dünyanın da 92. Büyük konteyner limanı olduğunu söyledi. Mersin Limanının 1124 hektar olduğunu, aynı sahada faaliyet gösteren en büyük liman olduğunu dile getiren Pehlivan, Türkiye’deki konteyner ticaretinin yüzde 22’sinin Mersin Limanından yapıldığını söyledi.
UZUN TIR KUYRUKLARI ŞEHRE GELDİĞİM İLK GÜN DİKKATİMİ ÇEKTİ
Mersin Limanında 3 bin kişinin istihdam edildiğini dolaylı olarak ise 25 bin kişinin istihdamına hitap ettiğini vurgulayan Pehlivan, “Mersin Limanı konu itibariyle uluslararası ticaretin kesişme noktasında. Ülkemizin de yüzde 50 hinterlandına hitap eden bir konumu var. Yurtiçi liman ticareti tır trafiği ile sağlanıyor.
Mersin’e geldiğim ilk gün şehrin girişindeki tır trafiği ve uzun kuyruk dikkatimi çekti. Mesaiye başladığım gün burayı sordum ve soruna dair bir proje olduğu cevabını aldım. Ardından MIP yönetiminden konu hakkında detaylı bir sunum aldım.
Günlük ortalama 5 bin, yıllıkta yaklaşık 2 milyon tır limana giriş çıkış yapıyor. Bu da sıkışıklığa sebep oluyor. Bu sorunun çözülmesi gerektiği düşüncesiyle de herkes bu projeye destek vermiş, proje bugün başlangıç aşamasına gelmiş” dedi.
VALİ PROJENİN EN KISA SÜREDE BİTİRİLMESİNİ TALEP ETTİ
Vali Pehlivan, Konuşmasına projede emeği geçen eski Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığına TCDD Genel Müdürlüğü, Karayolları Bölge Müdürlüğü ve Akdeniz Belediyesine ilçe belediyelerine teşekkür etti. Projenin tam bir ekip çalışması olduğunu ve tır trafiğinde Mersin’e büyük bir rahatlatma yaşatacağını dile getiren Pehlivan, “Proje üç etap halinde olacak ve toplamda 18 aylık bir süreç öngörülüyor ama biz kendileriyle konuştuk. Ne kadar kısa sürede sonlandırılırsa şehrimizin o kadar faydasına olacak.
Bununla ilgili önlemlerini alacaklarını ve mümkün olduğunca hızlı bir şekilde projeyi tamamlayacaklarını ifade ettiler. Yollar, köprüler, kavşaklar yapılacak. Dere geçişleriyle ilgili çalımalar, tren yoluyla ilgili geçişler sağlanacak” ifadelerine yer verdi.
LİMANIN ŞEHRE KATTIĞI TRAFİK YOĞUNLUĞU HAFİFLEYECEK
Projeyle birlikte limanda 10 yeni kapıda açılacağını ayrıca 10 kapının da yenileneceği müjdesini veren Vali Pehlivan, “Projeyle kapıların modernizasyonları sağlanacak. Bu da içerideki ve dışarıdaki akışkanlığı sağlayacak ve maliyet avantajları sağlanacak.
Bu proje il limanın şehre kattığı trafik yoğunluğu hafifleyecek. Sadece ilimiz değil, ülkemiz ve dünya için ticari anlamda önem teşkil eden limanın akışkanlığı hızlanacak.
İlimizde bulunan ticari faaliyetlerle uğraşan firmalarda bundan avantaj sağlayacak, trafiği kullanan vatandaşlarımızda yolları daha rahat kullanacak, bu projenin ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Projede emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyor, hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Vali Pehlivanın konuşmasının ardından MIP yönetimi tarafından Pehlivan’a ve projeye destek veren kurum temsilcilerine plaket takdim edildi. Ardından ise inşaatın temelinin attıldığı şantiyeye canlı yayınla bağlanıldı. Vali Pehlivan, şantiyede bulunan kişilerle yaptığı kısa süreli sohbetin ardından salonda bulunan butona basarak temel attılar.
kaynak:mersin yaşam