Toplantıya Kaymakamlar, Belediye Başkanları, İl Kültür ve Turizm Müdürü ve Müze Müdürleri, Turizm Birlikleri,Dernekler ve Acentelerin temsilcileri, turizm işletmelerinin sahipleri ve ilgili diğer paydaş kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Pehlivan, iki ay önce göreve başladığı ilk günden bugüne kadar Mersin’de hemen hemen bütün sektör temsilcileri ile bir araya geldiğini belirterek, bu süreçte turizm ile ilgili birimler ve sektör temsilcileriyle çeşitli görüşmeler yapmış olmakla birlikte bugün münhasıran turizm sektör paydaşlarıyla ilimizin turizmdeki yerini,genel durumunu,gelişim sürecini ve geleceğe yönelik ne gibi adımlar atılabileceğini konuşmak, paylaşmak değerlendirmek ve özellikle turizm alanında faaliyet gösteren kişi ve kurumları dinlemek amacıyla bir arada bulunduğunu ifade etti.
Vali Ali Hamza Pehlivan konuşmasının devamında; “Turizm hem ilimiz hem de ülkemiz için yeni bir konu değil. Özellikle 80'li yıllardan itibaren dünyada olduğu gibi ülkemizde de turizm konusunda önemli adımlar atılmış. Tabii bu konuda ön plana çıkan ülkeler olduğu gibi, ülkemizde de turizmi ön plana çıkan illerimiz var. Mersin’de de turizmle ilgili zaman içerisinde çeşitli adımlar atılmış, her ne kadar arzu edilen seviyelere veya standartlara henüz ulaşılamamış olunda da sektör yerinde saymamış ve epeyce mesafeler katedilmiş. Tesisler yapılmış, turizm bölgeleri ilan edilmiş, birtakım adımlar atılmış.
Cumhurbaşkanımızın riyasetlerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığımız koordinasyonunda Türkiye genelinde özellikle de pandemide yaşanan o durağan dönemin telafi edilip birkaç basamak daha yukarıya taşınması maksadıyla tanıtım ağırlıklı çalışmalara ağırlık verildi ve bu alandaki çalışmalar hız kazandı. Bu çalışmalar sadece belli illerle sınırlı kalmayıp 81 İlimizi de kapsayacak boyuta taşındı. Malumunuz Türkiye'deki bütün vilayetlerin turizme açılabilecek çok önemli değerleri, potansiyeli var.
Mersin birçok sektörde olduğu gibi avantajları olan bir ilimizdir. Bu yüzden biz konuya yeniden bütüncül anlayışla bakarken önce var olanlar üzerinden gideceğiz. Sonra ihtiyaçlara odaklanacağız. İlimizde denizimiz var, doğamız var, yaylalarımız var, tarım altyapımız, eğitim altyapımız, sağlık altyapımız, gençlik spor altyapımız var, tarihi eserlerimiz, ören yerlerimiz, müzelerimiz, termalimiz var, tescilli eserlerimiz var.
İlimizde turizm sektörünü ayakta tutan 93 turizm belgeli tesisimiz var, bunların 68’i işletme belgeli, 25’i de yatırım belgelidir. İşletme belgeli tesislerde 8’i 5 yıldızlı, 15’i 4 yıldızlı otelimiz var. Yatırım belgeli tesislerde 7’si 5 yıldızlı, 8’i 4 yıldızlı otelimiz var. 480 belediye belgeli otelimiz var. Turizm belgeli otellerimizde yaklaşık 19 bin yatak kapasitesi var, belediye belgeli otellerimizde de yaklaşık 28 bin yatak kapasitesi var. İkisini topladığımız zaman 45 binin üzerinde yatak kapasitemiz var. Yine ilimizde ilan edilmiş 8 turizm bölgemiz var, 763 arkeolojik, tarihi, kentsel ve karma sit alanımız var. 1.353 tescilli kültür varlığımız var.
Bu varlıklarımızın yanında tabi bir de ihtiyaçlarımız var. Turizm bölgelerinde hareketliliği sağlamak, yatırım planlarının ortaya konulmasını ve hayata geçirilmesini sağlamak, tanıtımı daha etkin yapmak, profesyonel, ulusal ve uluslararası turizm sektörüne hitap edecek vizyoner,sonuç odaklı bir anlayışla yol almamız gerekir. Eğitimi, sağlığı, ticareti, sporu ve aslında diğer bütün sektörleri de turizmin içerisinde düşünmek lazım. Turizmin birçok alanı içine alan bir özelliği var.
Biz, ilimiz Mersin'imiz sadece Akdeniz'in değil Türkiye'nin de in ve öncü bir şehridir diyoruz. Turizm alanında da yıldızımız daha da çok parlayacaktır. Yeter ki bu konuda koordinasyonumuzu iyi sağlayalım, atmamız gereken adımlarımızı vaktinde,etkinlik ve verimlilik anlayışı içinde atalım.” ifadelerini kullandı.
Vali Ali Hamza Pehlivan sözlerinin sonunda, toplantının ilimizin turizm sektör gelişimine önemli katkılar sağlayacağını belirterek hayırlara vesile olmasını temenni etti. Toplantıya iştirak eden sektör temsilcilerine teşekkür etti.
Turizm sektör temsilcilerinin söz alarak sektörde yaşanan sorun, talep, beklenti ve önerilerini dile getirdiği toplantı, çözüme yönelik değerlendirmelerin ve muhtelif kararların alınması ile devam etti.