Kültürel Miras Olarak Belgesel Sinemanın Geliştirilmesi projesi kapsamında düzenlenen “Buralı Belgeseller: Türkiye’de Belgeselin 100 Yıllık Retrospektifi” etkinliği Van ve Trabzon’un ardından Mersin’de de gerçekleşti.
Etkinliğin ilk gününde İsmet Arasan’ın Son Sesler (1987), Hasan Özgen’in İstanbul Hatırası (1989), Suha Arın’ın Tahtacı Fatma (1979), Enis Rıza Sakızlı’nın Zamana Karışmak (1991), Deniz Tortum’un Maddenin Halleri (2020), Serdar Kökçeoğlu’nun Mimaroğlu: The Robinson of Manhattan Island (2020) ve Ümit Kıvanç’ın 16 Ton adlı eserleri gösterildi.
Etkinlik kapsamında 28 Mayıs cumartesi günü saat 10.00 seansında senaryosunu Abidin Dino’nun yazdığı, Vedat Ar’ın yönettiği 1938 yapımı Türkiye’de Beş Dakika adlı belgesel, Sebahattin Eyüboğlu ve Mazhar Şevket İpşiroğlu’nun yönettiği 1956 yapımı Hitit Güneşi adlı belgesel ile İle İmre Azem’in Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir adlı belgeseli gösterilecek.
13.00 seansında Pelin Esmer’in 2005 yapımı Oyun adlı belgeseli, 14.30 seansında Ali ipar’ın 1954 yapımı ve Türkiye’de çekilen ilk renkli belgesel olma özelliğini taşıyan Bir Şehrin Hikayesi adlı belgeseli, 16.30 seansında Ertuğrul Karslıoğlu’nun 1989 yapımı Keçenin Teri adlı belgeseli ve Belmin Söylemez’in 2000 yapımı Bıyık adlı belgeseli gösterilecek.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayındaki tüm gösterimler ücretsiz olarak izlenebilecek.
Etkinlik kapsamında ayrıca Belgsel Sinemacılar Birliği Başkanı yönetmen Yasin Ali Türkeri, belgesel yapımcılarına yönelik bir atölye çalışması yapacak.
“FARKLI DÖNEMLERDEN ESERLER SEÇİLDİ”
Belgsel Sinemacılar Birliği Başkanı Yasin Ali Türkeri etkinlikle ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Türkiye’de belgeselin 100 yılı etkinliği, kültürel miras olarak belgesel sinemanın geliştirilmesi projesinin önemli etkinliklerinden birisi.
Kültür Bakanlığı ve Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirilen bir proje. Gezici belgesel gösterimini 8 ilde gerçekleştiriyoruz. Önce Van’da başladık. Ardından Trabzon ve şimdi de Mersin’de yapıyoruz.
1930’lardan bugüne kadar üretilmiş, çeşitli dönemlerden belgeselleri seçiyoruz. Bu bir seçki. En iyi belgesel gibi bir iddiamız yok. Herkesin kendince iyi belgeseli vardır. Biz dönemin karakteristiğini yansıtan, o dönemin yapım koşullarını, anlatım biçimlerini, yönetmenin bakış tarzını gösteren farklı örnekleri seçtik.
1930’lar, 1950’lerden de var, 1990’larda, 2020’lerden de var. Her dönemin bakışını, estetiğini gösteren eserler var. Genel olarak Türk belgesel sinemacılığında neler işlenmiş, nasıl bir bakış açısı vardı, nasıl bir yapım koşulları var diye görmek isteyenler bu etkinlikle görebilir.”
TAHTACI FATMA YILLAR SONRA ÇEKİM EKİBİYLE BULUŞACAK
“Buralı Belgeseller” etkinliğinde gösteri yapılan eserlerden biri de Suha Arın’ın günümüzde bir başyapıt olarak değerlendirebileceğimiz Tahtacı Fatma adlı belgeseli.
Mersin ve Antalya’nın dağlık kesimlerinde orman işçiliği yapan Tahtacıların yaşamından bir kesiti, o zamanlar çocuk olan Fatma’nın gözünden anlatan 1979 yapımı belgesel, gerek görüntüleriyle, gerek içeriğiyle dikkat çeken eserlerden biri olmuştu.
Yönetmen Yasin Ali Türkeri, “20 Haziran’da İstanbul’da yapacağımız etkinlikte hem Tahtacı Fatma’da hayatı anlatılan Fatma Şimşek hem de belgesel filmin çekim ekibini bir araya getireceğiz. Tahtacı Fatma da İstanbul’u ilk kez görecek. Yıllar sonra o belgeseli çeken ekiple buluşacak” dedi.
kaynak:mersin yaşam