Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ile Meclis Başkanı A. Hamit İzol, TÜRKONFED ve TÜSİAD işbirliğinde düzenlenen ve ilki ÇUKUROVASİFED evsahipliğinde Mersin’de gerçekleşen Anadolu Buluşmaları Toplantısı’na katıldı.
Toplantıda Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) ‘Yeni Dönem Yeni Ufuklar’ vizyon belgesi ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) ‘Yeni bir Anlayışla Geleceği İnşa: İnsan, Bilim, Kurumlar’ Raporu iş insanları ile paylaşıldı. ÇUKUROVASİFED Başkanı Hüseyin Kış açılış konuşmasında, “Bölgemiz verimli toprakları, insan kaynağı, sağlık, tarım, turizm, sanayi, lojistik gücüyle birbirini tamamlayan ve bu alanlarda yatırıma hazır, güçlü bir bölgedir. Bizler bu bölgede Adana ve Mersin olarak ayrı ayrı değil, adımlarımızı bir Çukurovalı bilinciyle atıyor ve bölgemizin daha çok kalkınması güçlü bir metropol olması için ortak hareket ediyoruz” dedi. Türkiye ve dünyada yaşanan gelişmelerle bu gelişmelerin ülke ekonomisine yansımalarını değerlendiren TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, “Bu süreçten ancak ve ancak doğru mücadele araçlarını doğru zamanlama ile kullanırsak en az hasarla çıkmamız mümkün olabilir” değerlendirmesini yaptı. TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ise, tüm dünyanın kırılgan bir ekonomiye girdiğini belirtip, yeni bir ufka ve yeni stratejilere ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Kış: “Çukurovalı bilinciyle bölgemizin ve ülkemizin kalkınması için çalışıyoruz”
Çukurova Bölgesi’nin Türkiye ekonomisinin en önemli merkez üslerinden biri olduğunu ifade eden ÇUKUROVASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kış, “Bölgemiz verimli toprakları, insan kaynağı, sağlık, tarım, turizm, sanayi, lojistik gücüyle birbirini tamamlayan ve bu alanlarda yatırıma hazır, güçlü bir bölgedir. Bununla birlikte denizaşırı çalışmalarla ülkemizden Orta Doğu, Afrika ve Avrupa’ya açılan bir kapı olup, ithalat ve ihracat konusunda hedefleri olan bir bölgeyiz. Bizler bu bölgede Adana ve Mersin olarak ayrı ayrı değil bir Çukurovalı bilinciyle adımlarımızı atıyor ve bölgemizin daha çok kalkınmasında güçlü bir metropol olarak hareket ediyoruz. Bununla birlikte ülkemizin kalkınması adına yapacağımız her çalışmada, sağlam adımlarla ve Türk iş dünyasının ortak hedeflerinden sapmadan bölgemize katma değer sağlayacağımıza inanıyoruz” açıklamasında bulundu.
Kaslowski: “Geleceğe yeni bir anlayışla bakmalıyız”
Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin ekonomideki riskleri daha da artırdığını ve bu risklerin Türkiye ekonomisine etkilerini değerlendiren TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski toplantıdaki konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Türkiye, içinde bulunduğu sarmaldan, geleceğe yeni bir anlayışla bakarak çıkabilir. İki yıl süren pandemi, evrensel bir sağlık krizinin yarattığı yeni şartlar, artmakta olan enflasyon, enflasyonla derinleşen ekonomik sıkıntılar ve toplumsal eşitsizlikler, iklim krizi, jeopolitik gerilimler, savaşın toplumsal ve ekonomik etkileri geleceğe umutla bakmamızı zorlaştıran bir ruh halini beraberinde getirebiliyor. Ancak tam da bu tür zamanlarda ihtiyacımız olan yaklaşımın, içinde bulunduğumuz sarmaldan çıkmanın yolunun, geleceğe yeni bir anlayışla bakmak olduğuna inanıyoruz. Bir ülkenin refahının asıl belirleyicisi artık ne yer altı kaynakları ne fiziksel sermaye ne de ucuz emeğe dayalı üretimdir. Günümüzde refahın asıl belirleyicisi bir ülkenin maddi olmayan kaynaklarıdır. Biz bu maddi olmayan kaynakları kısaca ‘insan, bilim ve kurum’ olarak özetledik. Yani insanın yetkinliklerinin geliştirilmesi; bilim-teknoloji ve inovasyona önem verilmesi; ekonomiden demokrasiye tüm alanlarda güvenilir ve kapsayıcı kurumlar ve kuralların yerleşmesi. Ancak ve ancak bu üç unsurda eş zamanlı ilerleme kaydettiğimiz takdirde sürdürülebilir kalkınmayı başarabiliriz. Hedefimiz; ekonomik olarak gelişmiş, uluslararası alanda saygın, toplumsal olarak eşitlikçi ve adil, yeşil dönüşümü başarmış çevreci bir Türkiye olmaktır.”
Turan: “Dünya için zor geçecek bir döneme kırılgan bir ekonomiyle giriyoruz”
Konuşmasına Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının etkilerine değinerek başlayan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ise, “Yaşanılan insani krizi yalnızca bölgemiz değil ekonomilerin ve en önemlisi bilginin bütünüyle küreselleştiği günümüzde tüm dünya hissediyor. Üstelik tüm dünya için zor geçeceği çok net olan bir dönemece, ne yazık ki çok kırılgan ve istikrarsız bir ekonomiyle giriyoruz. Faiz indirme politikasının ve rekabetçi kur politikasının bir sonucu olarak enflasyon çok yüksek oranlara çıktı ve kendimizi yüksek kur, yüksek faiz, yüksek enflasyon sarmalının içerisinde bulduk. Bu tablo, Türkiye’nin üreten, yatırım yapan, istihdam yaratan kesimlerini, başta nakit akışı, işletme sermayesi ve finansmana erişim olmak üzere pek çok alanda ciddi ölçüde zorlanıyor. İş insanlarımız bu öngörülemez ortamda bütçe ve yatırım yapamıyor. Ülke olarak hiç vakit kaybetmeden riskimizi düşürmemiz, ulusal ve uluslararası yatırımcılara güven verecek bir iklimi yaratmamız, demokratik ve ekonomik reformlar ile de bu iklimi kalıcı hale getirecek adımları bir an önce atmamız gerekiyor. Çünkü biz biliyoruz ki, Türkiye bugüne kadar tüm badireleri, kaygılarını değil hayallerini büyüterek atlatmıştır” dedi.
“Yeni bir ufka ve stratejiye ihtiyacımız var”
Türkiye’nin bir dönüşümün eşiğinde olduğunu vurgulayan Turan sözlerini şöyle tamamladı: “İnsan ve çevrenin odağında olduğu bu dönüşüm sürecinde ‘yeşil ve dijital’ bir ekosisteme doğru evriliyoruz. İklim değişikliği odaklı yeşil ekonomiye geçişi esas alan, dijitalleşmeyi bir kaldıraç olarak kullanan, yeni girişimleri destekleyen, araştırma-geliştirme çalışmalarının önünü açan, KOBİ’lerin kapasitesini güçlendiren, küresel ekonomide etkin bir aktör olmayı hedefleyen yeni bir ufka ve yeni bir stratejiye ihtiyacımız var. TÜRKONFED olarak üç tuzak olarak tanımladığımız ‘Orta Gelir-Orta Demokrasi ve Orta Eğitim’ Tuzakları’ndan kurtulmamız, 500 milyar dolarlık ihracata, 2 trilyon dolarlık gayrisafi milli hasıla ile 25 bin dolarlık kişi başına milli gelire ulaşma hedefimizin de yolu ve yöntemidir.”