23:19  ULUSAL UMKE HAFTASı KUTLANıYOR  23:18  BAŞKAN ÖZYIĞIT, ŞAMPIYON SPORCULARLA BULUŞTU  22:40  SAHNE KADıN GAZETECILERIN  22:36  YENIŞEHIR BELEDIYESININ İNGILIZCE KURSU BAŞLADı  22:32  BÜYÜKŞEHIR’DEN KıRSAL MAHALLERE ŞENLIK COŞKUSU  22:30  AKDENİZ BELEDİYESİ GELECEK 5 YILIN ROTASINI BELİRLİYOR  22:28  TALAT DINÇER, “ÜLKEMIZ GENELINDE TOPLAM KAÇ TANE ENGELLI VATANDAŞıMıZ IŞSIZDIR?”  13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU 

Gazetecilerin yüzde 73’ü geçim sıkıntısı yaşıyor
   

Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği’nin gazetecilerle gerçekleştirdiği anketten çarpıcı sonuçlar elde edildi. Anket, gazetecilerin yüzde 73,5’nin geçim sıkıntısı yaşadığını, buna karşın sevdikleri mesleği değiştirmek istemediğini gösterdi. Gazetecilerin yüzde 85’i işsiz kalma korkusu yaşadığı ve aynı oranda otosansür uygulama ihtiyacı hissettiği ortaya çıktı.

 
   

İzmir merkezli Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği (BAMAD) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kapsamında, mesleğin bugünü ve geleceğiyle ilgili önemli veriler sunan bir anket düzenledi. Araştırma anketine, muhabir, genel yayın yönetmeni, yazı işleri müdürü, sayfa sekreteri, basın danışmanı, kameraman, editör, haber müdürü gibi farklı alanlarda görev yapan ve fiilen çalışan Ege Bölgesi'nden gazeteciler katıldı. Anket; medya çalışanlarının mesleki kariyer beklentilerini, mesleki okuma alışkanlıklarını, ekonomik koşullarını, siyaset kurumunun mesleğe etkilerini, mesleki örgütlülüklerini, mesleki gelişim imkanlarını ve bunun önemini tespit etmeye olanak sağladı.

DİJİTAL MEDYA ÖN PLANDA

Ankete katılanların yüzde 43,4'ü kendi çalıştığı gazete haricinde günlük olarak satın alıp okuduğu gazete sayısının sıfır olduğunu söylerken; yüzde 20.5'i günlük 1 gazete, yüzde 19,3'ü günlük 2 gazete, yüzde 16,9'u günlük 3 ve üzeri gazete satın alıp okuduğunu belirtti.

Günlük matbu gazete ile aylık dergilerin yanı sıra yayınların sosyal medyadan takibi sorulduğunda önemli bir fark ortaya çıktı. “Sosyal medyadan kaç tane gazete, televizyon, dergi takip ediyorsunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 73,5'i 7 ve üzeri, yüzde 17'si 4-6, yüzde 8,4'ü 1-3, yüzde 1,2'si ise “Sıfır” yanıtını verdi. Bu soruya verilen yanıtlar özellikle pandemiyle birlikte büyük oranda artan dijitalleşmenin medya çalışanlarına yansımasını da göstermiş oldu.

Ayrıca görsel yayınların takibi konusunda katılımcıların yüzde 60,2'si sosyal medyayı, yüzde 31,3'ü online platformları, yüzde 8,4'ü de televizyonları tercih ettiğini söyledi.

MESLEĞİN GELECEĞİ BELİRSİZ


İŞSİZLİK KORKUSU

Ankete katılan medya çalışanlarının mesleğin geleceği hakkındaki düşüncelerinde ise dengeli bir dağılım ortaya çıktı. Katılımcıların yüzde 27,7'si umutlu, yüzde 9,6'sı iyimser, yüzde 15,7'si kararsız olduğunu kaydederken, yüzde 24'ü karamsar, yüzde 22,9'u ise çok karamsar olduğunu vurguladı.

Medya çalışanlarının yüzde 60,2'si bazen işsiz kalma korkusu yaşarken, yüzde 25,3'ü sık sık, yüzde 14,5'i hiçbir zaman korku yaşamadığını söyledi. Meslekten emekli olacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 53 “Evet”, yüzde 47 “Hayır” olarak ankete yansıdı. Bu iki soruya verilen yanıtın nedenlerinde ise katılımcıların yüzde 47'si sektörel, yüzde 22,9'u ekonomik, yüzde 20,5'i politik, yüzde 9,6'sı da kişisel nedenleri öne aldıklarını belirtti.

GEÇİNEMİYORUZ AMA MESLEĞİMİZİ SEVİYORUZ

Ankette dikkat verilerden biri, “Sadece mesleğinizden elde ettiğiniz gelirle geçinebiliyor musunuz” ve “Meslek değiştirmeyi düşünüyor musunuz” sorularına verilen yanıtlarla ortaya çıktı. Katılımcıların yüzde 73,5'i maaşlarıyla geçinemediklerini ifade etti. Bu sonuca rağmen anket katılımcısı medya çalışanlarının yüzde 70'i mesleği değiştirmeyi düşünmediğini, yüzde 73,5’i ise tekrar seçim  yapma şansı olsa yine aynı mesleği tercih edeceğini söyledi.

SİYASİ KOŞULLAR ETKİLİYOR

Katılımcıların yüzde 59'u siyasi iktidar değişimi ile meslekteki koşulların düzeleceğine inandığını belirtirken, yüzde 41'i ise inanmadığını ifade etti.

“Basın sigortanız yatıyor mu” sorusuna verilen yüzde 64 “Evet”, yüzde 36 “Hayır” yanıtı ise meslekte yaşanılan kayıt dışılığa ya da internet  medyası çalışanlarının gazeteci sayılmadığı yönündeki çelişkiye dikkat çekmek açısından önemli bir veri sundu.

“Cemiyet, sendika, dernek, vakıf ve benzeri kaç meslek örgütüne üyesiniz” sorusuna, katılımcıların yüzde 38,6'sı 2-3, yüzde 32,5'i 1, yüzde 18,12'i sıfır, yüzde 10,8'i 3 ve üzeri yanıtını verdi.

GAZETECİLER ÇOK OKUYOR

“Mesleğinizle doğrudan alakalı yılda kaç kitap okuyorsunuz” sorusuna katılımcıların yüzde 39,8'i 1-2, yüzde 21,7'si 3-4, yüzde 24,1'i 5 ve üzeri, yüzde 14,5'i sıfır yanıtını verirken, “1 ay içerisinde ortalama kaç kitap okuyorsunuz” sorusuna ise yüzde 41'i 2-3, yüzde 37,3'ü 1, yüzde 13,3'ü 3 ve üzeri, yüzde 8,4'ü sıfır yanıtını verdi.

OTOSANSÜR BÜYÜK SORUN

Medya çalışanlarının en büyük mesleki kaygılardan biri olan otosansürle ilgili soruya gelen cevaplar da önemli bir veriyi ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 59'u bazen, yüzde 25,3'ü ise sık sık haber yazımı sırasında oto sansür uygulama ihtiyacı hissettiğini açıkladı. Hiçbir zaman otosansür uygulama ihtiyacı hissetmediğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 15,7'de kaldı. Ayrıca katılımcıların yüzde 49,4'ü bazen haber yaparken, başının kanunlarla belaya girebileceğine dair endişe duyduğunu, yüzde 44,4'ü ise bu kaygıyı sık sık hissettiğini söyledi.

MESLEKİ GELİŞİME İMKAN YOK

Mesleki gelişimle ilgili eğitim, seminer veya kurslara katılma imkanı sorulan katılımcılardan yüzde 72,3 oranında bazen, yüzde 16,9 oranında hiçbir zaman yanıtı alındı. Öte yandan “Mesleki eğitime yönelik alanları ve olanakları ile bunlara erişim olanaklarını yeterli buluyor musunuz” sorusuna yüzde 70 “Hayır”, yüzde 30 oranında “Evet” yanıtı alındı. Bu yanıtlara karşılık mesleki eğitimin önemini katılımcıların yüzde 45,8'i “Çok önemli”, yüzde 49,4'ü “Önemli”, yüzde 3,6'sı “Fark etmez” diyerek açıkladı. Bu üç soruya gelen yanıtlar, mesleki gelişim için eğitimin önemine vurgu yaparken mesleki gelişim alanlarının yetersizliği ve imkanların kısıtlılığını da göstermiş oldu.

 

 

kaynak:sözcü

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA