ABİDİN YAĞMUR
Tarsus Asliye Hukuk Mahkemesi, Yenice Cemevi’nin açtığı bir davada, cemevlerinin ibadethane olduğunu belirtmiş ve elektrik borçlarının Diyanet İşleri Başkanlığınca ödenmesi gerektiğine hükmetmişti. O tarihten bu yana Yenice Cemevi elektrik tutarını dağıtım şirketine ödemiyor, dağıtım şirketi zaman zaman cemevine tebligat çıkararak elektrik tutarının ödenmesini istiyor. Konunun muhatabı olan Diyanet İşleri Başkanlığı ise elektrik faturalarının ödenmesi konusunda herhangi bir adım atmıyor. Avukat Derya Özinç, “Diyanet İşleri Başkanlığının Enerjisa ile bürokratik işlemler yapmaması mahkeme kararını tanımaması anlamına gelir. Diyanet İşleri Başkanlığının bir an önce kararı uygulaması zaruridir” diyor.
Türkiye’de cemevlerinin statüsüyle ilgili önemli kararlardan biri 2018 yılında Tarsus Asliye Hukuk Mahkemesince alındı.
Cem Vakfı Yenice Cemevi 2016 yılında, elektrik dağıtım şirketine karşı menfi tespit davası açtı ve cemevinin elektrik borcu olmadığını, ibadethanelerin elektrik giderlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca karşılanması gerektiğini ileri sürdü.
Davalı elektrik dağıtım şirketi Enerjisa ise ibadethanelerin elektrik giderlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca karşılanması gerektiğini belirterek davanın şirketle ilgili olmadığını ileri sürdü.
“DAVAYA DİYANET DE DAHİL EDİLDİ”
Dava sürecinde Yenice Cemevinin avukatı Derya Özinç, davanın Diyanet İşleri Başkanlığına ihbar olunmasını talep etti ve mahkeme Diyanet İşleri Başkanlığını da davaya dahil etti.
Tarsus Asliye Hukuk Mahkemesi, 2018 yılında Türkiye’deki diğer cemevi davalarına da emsal teşkil eden bir karara imza attı. Mahkeme, anayasanın ilgili maddelerine gönderme yaparak cemevlerinin ibadahethane olduğuna dikkat çekti ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından diğer ibadethanelere verilen elektrik borcu gibi desteklerin cemevlerine de verilmesi gerektiğine hükmetti.
Bölge Adliye Mahkemesi de davayı usulen bozdu ancak esasa ilişkin herhangi bir bozma ya da düzeltme yapmayarak yerel mahkemenin kararını onamış oldu.
ŞİRKET 5 YILDIR TEBLİGAT GÖNDERİYOR
Mahkeme sürecinin başladığı günden bu yana Yenice Cemevi elektrik tutarlarını ödemedi. Elektrik dağıtım şirketi ise belirli periyotlarla cemevine yazı göndererek borcun ödenmesini talep etti. Ancak 5 yıllık sürede dağıtım şirketince elektrik borcu nedeniyle herhangi bir icra takibi de elektrik kesintisi de yapılmadı.
“DİYANET, CEMEVLERİ İLE DAĞITIM ŞİRKETİ ARASINDAKİ MESELE OLARAK GÖRÜYOR”
Dağıtım şirketinin ısrarlı tebligatları üzerine şirketle irtibat kurduklarını anlatan Avukat Derya Özinç, “Enerjisa ile görüştüğümüzde Diyanet İşleri Başkanlığının mahkeme kararını uygulamak için hiçbir adım atmadığını öğrendik. Diyanet İşleri Başkanlığı hâlâ cemevlerinin faturasını ödemiyor.
Bu meseleyi cemevleri ile Enerjisa arasındaki bir mesele olarak görüyor. Bir mahkeme kararı var. Asliye hukuk mahkemesi, cemevleri ibadethanedir diye karar almış. Burada DİB’in harekete geçmesi lazım. Ama bu davayı yok sayıyorlar.
Diyanet İşleri Başkanlığının Enerji-Sa ile bürokratik işlemler yapmaması, mahkeme kararını tanımaması anlamına gelir. Diyanet İşleri Başkanlığının bir an önce kararı uygulaması zaruridir. Siyaset kurumunun da bu konuyu gündemine alması gerekir” dedi.
BİZ HABERİ HAZIRLARKEN BİR FATURA DAHA GELDİ: TOPLAM BORCUNUZ 20 BİN 987 LİRA
Cem Vakfına bağlı Yenice Sıdkı Baba Cemevi Başkanı Ali Kuru, elektrik dağıtım şirketine karşı dava açtıkları 2016 yılından beri elektrik faturalarını ödemediklerini, faturaların Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ödenmesi için avukata yönlendirdiklerini söyledi.
Kuru, “Elektrik şirketi bize tebligat gönderiyor, biz tebligatı avukata gönderiyoruz, o da şirket merkezine gönderiyor. Bunların Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ödenmesi lazım.
Ortada bir mahkeme kararı olduğuna göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları olduğuna göre, burası da bir ibadethane olduğuna göre hakkımızı niye kullanmayalım? Diğer ibadethanelerden alınmıyor, bizden de alınmasın” dedi.
Haber için Kuru ile görüştüğümüz sırada Yenice Cemevinin elektrik faturası geldi. Faturada, son kullanma bedeli olan 220 lirayla birlikte toplam borcun 20 bin 987 liraya ulaştığı belirtiliyordu.
kaynak:mersin yaşam