ABİDİN YAĞMUR
Yenişehir’e bağlı İnsu Mahallesi’nde orman vasfını yitiren yaklaşık 300 dönümlük alan, yeniden ağaçlandırılmak ve tarım yapılmak kaydıyla bir müteahhit iş insanına kiralama usulüyle devredildi. Mersin’in tanınmış, çok sayıda büyük projeye imza atan bir müteahhitlik firmasında yönetim kurulu üyesi olan iş insanının orman alanını kiralamasının ardından şehrin tanınmış ailelerinin de İnsu da arazi toplamaya başladığı duyumları yöre köylüsünü tedirgin etti. Köylüler, “Bizim tarım yaptığımız yerler konut alanı mı olacak” diye endişeleniyor. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi Abdurahman Yıldız da aynı endişeyi taşıyor. Yıldız, “Buralar bir süre sonra imar baskısıyla karşı karşıya kalıp hiç istemediğimiz şekilde yeni bir konut terörü boy verecek” diyor.
İnsu köyü, şehir merkezine özel araçla yarım saatlik mesafede bulunmasına rağmen 830 metre rakımda olması nedeniyle sıcak yaz aylarında serin ve temiz havasıyla, eşsiz deniz ve şehir manzarasıyla dikkat çekiyor.
İnsu’da yerleşik nüfusa ait yaklaşık 300 hane var. Ancak şimdilerde köyün içinde en küçük parsellerde bile konut inşaatlarının yapıldığı gözleniyor.
Bu yaz nüfusun 3 katına çıktığına değinen köy sakinleri, özellikle pandemi sürecinden sonra yörede konut ve arsa talebinin arttığını söylüyor.
MÜTEAHHİT İŞ İNSANI 300 DÖNÜM ALANI KİRALADI
İnsu sakinlerinin son günlerde gündeminde olan bir diğer konu ise Mersin’in tanınmış bir müteahhitlik firmasında yönetim kurulu üyesi olan iş insanı A.G’nin, Orman Bölge Müdürlüğü’nden yaklaşık 300 dönümlük alanı kiralaması.
Kiralamaya konu alanlar orman vasfını yitirmiş ve korunması gereken alanlar olarak anılıyor ve yeniden ağaçlandırılması ya da tarımsal amaçla kullanılması kaydıyla iş insanı A.G’ye devredilmiş.
İş insanı A.G’nin İnsu Mahallesi’ndeki ormanlık alanı kiralamasının ardından Mersin’in bazı tanınmış ailelerinin, iş insanlarının ve meclis üyelerinin de İnsu’da vatandaşa ait arazileri satın alarak toplamaya başladığı iddia ediliyor.
Yöredeki bir köylü, “Orman vasfını yitirmiş alanların etrafındaki arazileri alıyor” derken bir başka köylü, “Bizim tarım yaptığımız yerler konut alanı mı olacak diye endişe ediyoruz. Buralardan arsa alanların gücü var. Herkes planını yapmıştır” diyor.
ŞEHRİN EN GÜZEL YERLERİNDEN BİRİ”
Yörede incelemelerde bulunan CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Abdurahman Yıldız da köylülerin endişesine katılıyor.
Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kiralanan 300 dönümlük alanın Emirler Mahallesi’nin kuzeyinde, İnsu Mahallesi’nin güneyinde, Kocahamzalı Mahallesi’nin batısında yer aldığına dikkat çeken Yıldız, “Burası aslında bu kentin en güzel manzarasına sahip yörelerden birisi. Buralarda uzun zamandır tarım yapan insanlar var. Bahçeler yetiştirmişler. Fakat son zamanlarda Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bu araziler kiralama yöntemiyle bazı şahıslara devredilmiş.
300 dönüm araziye Orman Bölge Müdürlüğü kendisi sahip çıkamadığı için özel bir şahsa vermiş. Bundan sonra ne olacak? Ormanın yeniden büyütülmesi istenmiş, bahçe yapılması istenmiş ama bizim gezdiğimiz yerlerde orman yeniden büyütülmemiş.
Zaten buralar makilik, kayalık arazi olduğu için büyük çam ormanları yapılması mümkün değil” dedi.
“KAMU ELİYLE YAPILAN BİR HİLE VAR”
Bu kadar geniş orman alanlarının kiralanmasının gelecekte bazı tehlikeler doğuracağına değinen Yıldız, “Mersin’in en güzel manzarasına sahip yörelerden birisi, büyük ihtimalle buralar bir süre sonra imar baskısıyla karşı karşıya gelecek. Yani bu kiralama usulüyle devredilen araziler orman vasfını yitirdiği için kiralanıyor.
Buralar bir süre sonra imar baskısıyla karşı karşıya kalıp hiç istemediğimiz şekilde yeni bir konut terörü boy verecek. Aslında burada kamu hileyle yürütülen bir hile var. Çünkü orman vasfını yitiren bu araziler birilerine devredilecekse öncelikle doğduğu günden bu yana 70 yıldır bu tarlanın içinde emek veren insanlara devredilmesi gerekiyordu.
Yani buraların bir kısmı zaten işlenmiş. Üzüm bağları yapılmış, kayısı bağları yapılmış. Ama bu insanların da bahçeleri gasp edilmek kaydıyla bu araziler kimi insanlara hile yoluyla devrediliyor ve bir müddet sonra buralar konut baskısıyla karşı karşıya kalacak” ifadelerini kullandı.
“BURADA FARKLI BİR NİYET SÖZ KONUSU”
Son birkaç yıldır Mersin’in üzerinde ekolojik manada ciddi bir saldırı olduğuna değinen Yıldız şunları söyledi:
“Ciddi bir ekolojik talanla karşı karşıyayız. Yasalardaki boşluklar da değerlendirilerek bir kısım müteahhitlere devredilerek imara açılmasıyla karşı karşıyayız. Yani ismini buradan zikretmeyeceğiz ama buraları kiralayan insanların yaptığı meslek müteahhitlik.
Bir müteahhit niye bir orman kiralar ki? Demek ki bunun arkasında başka bir plan var. Başka bir uygulama gelecek. Bir biçimde buraların konut alanına çevrilmesine karşıyız. Buralar tarım arazisi olarak korunmalı, tarım geliştirilmeli.
Tarım arazisi olmayacak yerler ya ormanda kalmalı ya da hayvancılık için kullanılmalı. Bu insanların buradan sürülüp çıkarılması yöntemiyle buraların konut imarına açılması, buraların yağmaya tabi tutulması insan vicdanının kabul edebileceği bir şey değil.
Bir an evvel bana göre hukuksuz bu kiralama işlerinden vazgeçilmeli. Kiralama yapılan yerlere ağaçlandırma yapılması gerekiyor ama biz ağaçlandırma göremedik. Dolayısıyla burada farklı bir niyet söz konusu. Ormanların yerine konut yapılmasına karşı duracağız. Belediyelerin de bu girişimlere göğsünü siper etmesi gerekiyor. “
kaynak:mersin yaşam