ABİDİN YAĞMUR
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Birleşmiş Milletler ve AB başta olmak üzere birçok kurumla Suriyeli misafirler konusunda projeler yaptıklarını söyledi. Seçer, “Biz belediyeyi devraldığımızda önceki yönetimler bu konuya temas etmemişti. Bu Mersin’in gerçeğiyse bu sorunlarla boğuşacak en önemli makamlardan biri Büyükşehir Belediye Başkanı olsa gerek. Bu görevimi de yerine getiriyorum” dedi.
CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın, Suriyeli misafirlerin su faturalarını 10 kat fazla kesecekleri şeklindeki açıklamaları kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Tanju Özcan’ın partisi CHP de dahil birçok kurum, suyun temel bir insani gereksinim olduğuna ve pazarlık, tehdit unsuru yapılamayacağına dikkat çekti.
Bolu Belediye Başkanının bu açıklamasının ardından gözler diğer CHP’li belediyelerin Suriyeli misafirlere bakışına çevrildi.
CHP’li Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Güney’e yaptığı açıklamada, belediye olarak Suriyeli misafirlerle ilgili çalışmalar yaptıklarını ve bundan sonra da projeler yapmaya niyetli olduklarını söyledi.
“BU BİR GERÇEK”
Belediye bünyesinde uyum birimi, uyum masası oluşturduklarını ifade eden Seçer, “Bir gerçek, Mersin’de 200 binin üzerinde kayıtlı Suriyeli, geçici koruma altında insan var. Ama kayıt dışını da buna ilave ederseniz bunun 400 bine yaklaştığını görürsünüz. Önemli bir nüfus. Mersin’in yerli nüfusu 1 milyon 900 bin ve siz yerli nüfusun yüzde 20’si oranında misafir ağırlıyorsunuz. Üst üste koyduğunuz zaman 2 milyon 250 bin insana hizmet götürüyorsunuz. Günlük ihtiyaçlarını giderme zorunluluğunuz olduğu gibi kentin sosyokültürel, sosyoekonomik yükünü de azaltacak katkı sunmanız lazım yerel yönetimler olarak. Bizim bu konuda önemli çalışmalarımız var” dedi.
“HALININ ALTINA SÜPÜREMEM”
Uluslararası kuruluşlarla işbirliği halinde olduklarını söyleyen Seçer, BM Göç Örgütü, BM Mülteciler Komiserliği ve Alman GİZ örgütü projeler geliştirdiklerini anlattı.
Seçer, “Biz belediyeyi devraldığımızda önceki yönetimler bu konuya temas etmemişti. Suriyeli misafirleri ya da geçici koruma altındaki nüfusu burada görmemek, yokmuş gibi davranmak sorunları halının altına süpürmek gibi bir şey. Bu Mersin’in gerçeğiyse bu sorunlarla boğuşacak en önemli makamlardan biri Büyükşehir Belediye Başkanı olsa gerek. Bu görevimi de yerine getiriyorum” ifadelerini kullandı.
“UMARIM HUZUR SAĞLANIR VE VATANLARINA DÖNERLER”
Suriyeli misafirlerin kente uyumu konusunda genç ve yetenekli bir ekiple çalışma yaptıklarını, uluslararası ilişkileri önemsediklerini kaydeden Seçer, “Çünkü bu sorunun üstesinden bir başımıza gelemeyiz. Zaten bu sorunu da yaratan biz değiliz ama bizim üzerimize kaldı. Umut ediyorum en kısa sürede Suriye’de huzur sağlanır ve insanlar vatanlarına huzur içinde dönerler” dedi.
“SURİYELİ MİSAFİRLER UYUM SAĞLAMALARI GEREKTİĞİNİ ANLADI”
Suriyeli misafirler dolayısıyla Fransız Kalkınma Ajansı, AB ve İller Bankası projeksiyonunda FRİT 2 kapsamında önemli hibeler sağladıklarını kaydeden Seçer, bu hibelerin 39 milyon Avroya ulaştığını söyledi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Suriyeli misafirlerin kente uyumu konusunda ise şunları söyledi:
“Çok açık bir şey ifade edeyim. İlk yönetime geldiğim günle bugün arasında çok fark var. Şu içinde bulunduğumuz Kültür Park. Bu bölgelerde çöpten geçilmiyordu. Yerli nüfusumuz Suriyeli misafirlerin yoğun olarak burayı kullandıklarını, çevreye özen göstermediklerini şikayet ediyordu.
Bugün yine buraya Suriyeli misafirler de geliyor ama çok yoğun bir yerli nüfus da geliyor. Şu temizliğe bir bakın. Siz istediğiniz kadar temizlikçi sayısını artırın şu dirliği sağlayamazsınız.
Bu kente verdiğiniz algı, anlayış, teneffüs edilen bir havadır. Artık Suriyeli yurttaşlar da burada bir kural olduğunu, temizliğe önem verilmesi gerektiğini, ortalığı kirletmemeleri gerektiğinin, yerli nüfusla uyum sağlaması gerektiğini anladı.
Burada hep beraber dirliği düzeni sağlıyoruz. Vatandaşın katkısı, esnafın katkısı, polisin katkısı bunlar çok önemli. Hepsi bir arada kente düzen getiriyoruz. Ben belediyeyim, ben polisim her şeyi yaparım demekle olmuyor. Bir işbirliği gerekiyor.”
kaynak:sözcü