13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

Mersinli domates üreticisi isyanda: Borcu olmayan çiftçi yok, açız aç
   

Mersin’in Erdemli ilçesinde domates üreticileri "Köylü milletin efendisiydi. Böyle efendilik olur mu? Borçtan ve açlıktan ölüyoruz. Açız biz aç" diyerek isyan etti.

 
   

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Mersin’in Erdemli ilçesinde çiftçileri ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Domatesin kilosunu en az 3 liraya mal eden üretici ürününü 2 liraya bile satamıyor. Borçlarını ödeyemeyen çiftçi icralık olmakla karşı karşıya.

Domates üreticisi olan Mersin Üçtepe Köyü Muhtarı Mahmut Yazgan, "Köylü milletin efendisiydi. Böyle efendilik olur mu? Borçtan ve açlıktan ölüyoruz. Açız biz aç. 80 bin lira borcum var, sadece 25 bin liralık ürün satabildim. Domates olduğu gibi duruyor. İcralık olmayalım diye borcumuzu borçla ödemeye çalışıyoruz. Borcu olmayan çiftçi yok. Ürün satılsa borcumuzu hemen yatırırız. Çoluk çocuğu everemiyoruz, karnımızı doyuramıyoruz ki” dedi.

İbrahim isimli bir domates üreticisi de, “Domatesin kilosunu 3 liraya mal ediyorum, 1.8 liraya satamıyorum. Alıcı yok. Bunun zaten bir fidesi 4 liradır. Domatesleri toplamıyorum. Alıcı yok. Atacağız çöpe. Günah ama ne yapalım” diye konuştu.
 
Erdemli Çiriş'te yaşayan Ali Amca ise yerlere serilen domateslerle ilgili "Domateslerim yerlerde kaldı. Bedava versem götüren bile yok. Marulu alamıyoruz. Hiç satamadım bu sene. Domatesi ürettiğimiz fiyatın altında bile satamıyoruz. Acımızdan ölüyoruz yani. Ayın 18'i borcumun son günüydü, ödeyemedim. Artık koyunumuzu, arabamızı götürecekler. Param yok ne yapayım, satamadım. Artık yapacak bir şeyim kalmadı" dedi.

"ÇİFTÇİYE VERİLMESİ GEREKEN 211 MİLYAR ÖDENMEDİ"

CHP'li Milletvekili Alpay Antmen “Çiftçi Milletin efendisiyken, bütün milleti beslerken şimdi kendisi açlığa mahkum edildi. 2002 yılında 2,6 milyon çiftçimizin resmi borcu yaklaşık 2,5 milyar TL iken, şu anda 2 milyon 83 bin çiftçinin bankalara 128 milyar TL borcu var. Çiftçilerin, Tarım Kredi Kooperatifine ise 12 milyar TL olan borcu ve özel sektör borçları dahil edildiğinde 180 milyar TL’yi aşkın yakın borcu bulunmaktadır” ifadelerini kullandı. Antmen, “2006 yılında çıkarılan 5488 sayılı Tarım Kanunu’nun 21 inci maddesinde, ‘Tarımsal destekleme programlarının finansmanı bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanır. Bütçeden ayrılan kaynak, gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamaz’ denilmektedir. O yıldan bu yana geçen sürede çiftçiye verilmesi gereken tam 211 milyar lira ödenmedi. Pandemi döneminde gıda konusunun, üretim meselesinin ne kadar hayati olduğu bir kere daha ortaya çıktı. Herhangi bir salgında, depremde, afette insanlarımız açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Çiftçimizi bile aç bırakırsanız insanlarımızın yaşayabileceklerini düşünün” diye belirtti. 

 

kaynak:evrenselhaber

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA