23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM”  10:03  MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TARHAN, ESNAF VE VATANDAŞLARLA BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR  

1929’da yaşadığımız gibi ekonomik buhran geliyor
   

CHP’nin ekonomi uzmanı Milletvekili İlhan Kesici uyardı. Kesici, “Ekonomiyi, Alice Harikalar Diyarı’ndan daha tozpembe gösteren bütçe sundular ama 1929’da dünyada yaşanan buhranın benzeri geliyor. İşsizlik, iflas; tsunami gibi vuracak” dedi.

 
   

TBMM'deki 2021 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor. Bütçe görüşülür de CHP'nin ekonomi uzmanı, planlamacı İlhan Kesici'yle ekonomi konuşulmaz mı? Konuşulur! Beykoz'daki evinde, sohbete başladık…

Tane tane anlattı, ders verir gibi, halkın diliyle konuştu Kesici: “Bütün bütçeleri Maliye Bakanı takdim eder ama Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay biz de takdim etti. Bu garip! Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde Maliye Bakanı kendi bütçesini takdim edemiyor. Garabet bir sistem.

ELEŞTİRİLERE CEVAP YOK

Peki Oktay'ın bütçe takdimini nasıl buldu CHP İstanbul Milletvekili Kesici? Charles Lutwidge Dodgson'un fantazi kitabıyla anlattı: “Bence Alice Harikalar Diyarı'ndan daha tozpembe gören bir bütçe takdimi oldu. Bütün partilerin temsilcileri konuştuktan, eleştiriler yapıldıktan sonra bütçeyi savunmak için kürsüye çıkan Cumhurbaşkanı Yardımcısı yine yazılı bir konuşma yaptı. Ne eleştiriler dikkate alınmış ne de sözler! Yazılı bir konuşma! Sadece rakamlar havada uçuşuyor.”

SAAT BAŞI FAİZ: 21 MİLYON TL

İlhan Kesici, SÖZCÜ okuyucusunu rakamlara boğmak istemediğini ancak bazı rakamlarla gerçeğe ulaşabileceğini söyledi:

“Bir faiz hesabı çıkarmak istiyorum. Konuştukları faiz konusu ne? Merkez Bankası (MB) faizi düşürdü, çıkardı vs. Lüzumsuz laflar bunlar! Esas konuya bakalım: Bütçe kitabında 2021 yılının faiz rakamı 180 milyar lira. Bu fazla görünmeyebilir. Bütçenin yüzde 14'ü. Şimdi bunu güne bölelim: 493 milyon lira… Saate bölelim: Her saat 21 milyon Türk Lirası faiz ödüyoruz. Dolara çevirelim: 2.7 milyon dolar! Saat başı bu rakam.

HALKIN VERGİSİ FAİZE

Bu rakamların önemi ne? Söz Kesici'de: “Ödenen faiz borcunu mukayese edelim. 20 milyon insanımızdan alınan gelir vergisi var. İşçiler, memurlar, köylüler… Topladığımız vergi 220 milyar lira. Faiz borcuna ödediğimiz 180 milyar lira! Bu ateşe kar dayanmaz, can dayanmaz! Canlarından basa basa vatandaşından topladığın vergiyi sadece faize veriyorsun. Bu devam edemez! Böyle bir ekonomik yapı olmaz.”

REZERV: EKSİ 47 MİLYAR DOLAR

Gündemde sıkça konuşulan rezerve geldi sıra: “MB rezervi ne demek? İşler çok kötüye giderse, büyük afetler olursa, dünyadaki para hareketlerinde bizim aleyhimize gelişmeler olursa… Bizim yedek kaynağımız, rezervimiz olmalı! Çünkü işler düzelene kadar buradan kaynak kullanabilirsin. MB'nin rezervine bakalım. 2016 yılı Kasım ayı brüt rezerv 120 milyar dolar… Bugün rezervler eksi 47 milyar dolar! Bu da devam ettirilemez. Rezervlerimizin brüt 150-200 milyar dolar olması lazım. Para kazanacaksın… Kazandığının bir bölümünü rezervlere koyacaksın! Borçlanacaksın ve borcun bir kısmını rezerve koyacaksın. Bu iç ve dış dünya için önemli. Spekülatif döviz hareketleri yapmak isteyenlere de caydırıcı olur.”

BORÇ FAİZE GİDİYOR

İlhan Kesici'nin vurgularından birisi de dış borç: “Dış borcu, dış borç alarak döndürüyorlardı. Şimdi ne yapıyorlar? Faizini ödemek için dış borç alıyoruz. Türkiye'nin dışarıdaki itibarının sıfırın altına doğru inmiş olması, kurun yükselmesinin asıl nedeni bu! Dış borcun faizini bile ödeyebilmek için yeniden borçlanma yapıyorlar. Söylediklerimi özetliyorum…  Bütçenin faizi, 180 milyar lira, Merkez Bankası rezervi: -47 milyar dolar. Borcun faizini bile ödeyebilmek için yeniden dış borç alıyorsak ne olur? Bu ülkeyi götürür duvara toslatır… Ülkeyi de şirketleri de insanları da uçurumdan atar.

Ve geliyoruz en önemli uyarıya. Kesici, ‘1929 Dünya Ekonomik Bunalımı' ya da diğer adıyla ‘Büyük Depresyon'a vurgu yaptı. Buhran, Kuzey Amerika ve Avrupa'yı merkez almasına rağmen, tüm dünyada yıkıcı etkiler yaratmıştı. İlhan Kesici'yi dinleyelim:

NEDEN ‘BUHRAN' DEDİ?

“Ekonomik buhran: Sayın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu bu tabiri Türkiye'de ilk kullanan siyasetçi oldu. Bu buhran kelimesi sadece ABD'de, 1929-1932 arasında yaşanan ekonomik buhran için kullanılmıştı. Yaşananların geleceği yer, ekonomik kriz değil ekonomik buhran! Sosyal huzursuzluk. Tsunami halinde yaşanacak. İşsizlik, iflas, yoksulluk hepsi tsunami gibi gelecek. 1929 buhranı gibi 2021 ekonomik buhranı yaşanacak!

''26 Milyon İcra Dosyası Evlerin İçindeki Bomba''

“Türk mahkemelerinde 26 milyon icra dosyası var. Bu ne demek? 13 milyon davalı, 13 milyon davacı var. Her aileyi 3 kişi saysak 80 milyon kişi icra dosyasıyla ilgileniyor. İcra dosyasıyla ilgilenmeyen bir kişi yok. Bu da evlerimizin içine düşmüş ateş, atılmış bomba. Devam ettirebilmek imkansız.”“Türk mahkemelerinde 26 milyon icra dosyası var. Bu ne demek? 13 milyon davalı, 13 milyon davacı var. Her aileyi 3 kişi saysak 80 milyon kişi icra dosyasıyla ilgileniyor. İcra dosyasıyla ilgilenmeyen bir kişi yok. Bu da evlerimizin içine düşmüş ateş, atılmış bomba. Devam ettirebilmek imkansız.”

 

''CHP Tusunamiye Karşı Önlemini Aldı''

“Bu hükümetin düşmanı değiliz… Tabloyu daha kötü göstermek için söylemiyorum bunları. Somut durum var: Tsunami gelince sadece bizi götürmeyecek ki… Hükümeti de götürecek. İşsizlik geldiği zaman AKP'li ya da CHP'li diye ayırmayacak! Kulak verin! Kulak vermezlerse… Biz CHP olarak ‘Ekonomi Masası' kurduk. 10'dan fazla üyesi var. Ben dahil devlette müsteşarlık yapmış, ekonomi bürokrasisinden, tarım sektöründen, KOBİ'lerden, turizm sektöründen arkadaşlar var. İş dünyasıyla toplantılar yapıyoruz. Ey iş dünyası, vatandaş… İktidar bu sorunları çözemezse biz CHP olarak huzurunuza geldik ve biz çözeriz!

''AKPliler Kemal Beyin Adaylığını Merak Ediyorsa Erken Seçim Kararı Alır''

“Neden bunları söyledim? Seçim yok vs… Normal şartlarda 2.5 yıl sonra seçim var. Bunları neden söylüyorum biliyor musun? Hepimizin derdi bu ekonomik durum! Tsunami herkesi alıp götürür. Hükümete duysun diye söylüyorum. İş çok ciddi. Bunu çok ciddiye al ve tedbirleri de Cumhurbaşkanı Yardımcısı'nın taktığı Alice Harikalar Diyarı'ndaki gibi pembe gözlükle görme! Derdim bu! Kemal Bey bütçe konuşmalarında ‘aday mısınız' sataşmasına çok güzel cevap verdi. Etkili konuşmalar ani yumruğa karşı attığınız yumruk gibidir! AKP'li arkadaşlar Kemal Bey'in aday olup olmayacağını merak ediyorlarsa seçimi erkene alırlar, o zaman görürler! Aday oluyor mu olmuyor mu?

BUHRAN KİTABINI GÖSTERDİ, AKP'YE ÖNERİ SUNDU
CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, ilk basımı 1936'da yapılan “Cihan İktisad Buhranı Önünde Türkiye” adlı kitaptan örnekler verdi. Ayrıca iktidara 9 maddelik öneri listesi açıkladı.

HÜKÜMETE 9 ÖNERİ

1) Öncelikle ‘Bu iş çok ciddi demeleri' gerekiyor.

2) Cumhurbaşkanının dışında ekonominin bir patronu olmalı.

3) Ekonomi yönetimi sadece Merkez Bankası olaylarıyla gündeme geliyor. Ekonomi bir bütündür. Planlayıcısı, programlayıcısı olacak! Yıllık, beş yıllık perspektif olmalı!

4) Türkiye'nin içinde bulunduğu durum için plan hazırlanmalı. Yurt dışına iyi anlatılmalı.

5) Biz-onlar demekten, kutuplaşmadan vazgeçecekler.

6) Ekonomiye bulduğum tarif: İsraf ekonomisi! İsraftan vazgeçmeliler.

7) Vergiler faize gidiyorsa… Herkesin altındaki makam araçları, uçaklar alınmalı. Tasarruf en tepeden başlamalı.

8) Kamu bürokrasisinde, özelde kayırmacılık var: Parti, eş, dost, akraba. Bu kalkacak!

9) Hiçbir partinin kadroları tek başına bu sorunları çözemez. Türkiye'nin tüm insan sermayesini kucaklayacak yönetim şart.

 

kaynak:sözcü

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA