23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM”  10:03  MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TARHAN, ESNAF VE VATANDAŞLARLA BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR  

Atatürk’ün Mersin Sevdası
   

Mustafa Esmer Cengiz, Atatürk’ün Mersin’e gelişini yazdı.

 
   

1918’di Mersin’e ilk gelişi; çok sevmişti..

Kurtuluşun tilini ateşleyip gitmişti.

Sonra bir daha, bir daha geldi. Tam on kez.

Kimileyin birkaç gün, kimileyin günlerce kaldı.

Toroslar’ın yörüklerini tanıdı. Onların çadırı tüttükçe bu vatana düşman giremezdi; tutunamazdı. Yörüklerden hain çıkmazdı çünkü. Çıksa çıksa sanatçı çıkardı, sporcu çıkardı, edebiyatçı, Hukukçu çıkardı. Buna inanmıştı. Mersin’in havası iyi geliyordu kendisine. Kendisini bekleyen işler olmasa uzun uzun kalmak ,doya doya konuşmak, dertleşmek istiyordu Mersinlilerle. Konuşmalarından anlıyoruz bunu.

Hatta annesini Mersin’e getirip yerleştirmeyi bile istemişti; ama nasip olmamıştı işte. Taşucu’nu Selanik’e benzettiği söyleniyordu. Silifke’de çiftlik almak istemesi de bundandır belki.

Mersinlilerin Mersine sahip çıkması şarttı ona göre;bunu hem 1923’te hem de 38’de ısrarla belirtmişti. Mersin gelişmeliydi. Toroslar’a doğru genişlemeli ve en büyük liman kenti, tarım kenti olmalıydı. Konumu buna uygundu. Kıymeti bilinmeliydi.

Bir bakıyorsunuz sivili bir bakıyorsunuz Mareşal giysileriyle Mersin'de Atatürk. Yanında eşi Latife, yaverleri, bakanlar, milletvekilleri. Gardan garnizona; garnizondan hükümet konağına, oradan gençlik derneklerine.

En şık giysiler içinde, elinde bastonu yürüyor caddelerde.

Bu bina kimin diye soruyor yanındakilere; Yaho’nun diyorlar .Peki bu? O da Agoplar’ın, Kirkorlar’ın, Samueller’in…

Kaşları çatılıyor hemen, hüzünleniyor; niçin Ahmetlerin ,Mehmetlerin değil!

Gazi Salih Çavuş’tan alıyor yanıtını. Bizler , o zamanlar Yemen’deydik, Sina’daydık, Trablusgarp’taydık çünkü, Sarıkamış’taydık. Çanakkale’de, Dumlupınar’da, Kocatepe’de savaşta. Vatan için vuruşuyorduk. Hayatı boyunca karşılığını bulamadığı cevaplardan birisidir bu; kendi ifadesi.

Kuzeye doğru beş geniş cadde, demiştim diyor belediye başkanına; niye başlamadınız!

Soru değil bu, sorgulama.

Bunu böyle yapmalı; şunu şöyle…  Mersin-Silifke bağı da acil gözden geçirilmeli. Birebir ilgili.

Bakıyor ki derme çatma eşyalarla donatılmış bir dernek; tahta sandalyede oturuyor; tahta masanın üzerine çıkıp konuşuyor. İçine sinmiyor; böyle olmaz, diyor; kendi bütçesinden bin lira veriyor gençlere .O zamanlar büyük para.

Onlar da kütüphane kuruyor bu bağışla; Mustafa Kemalin genci olmak böyle bir şey.

Hiçbir şehre bu kadar çok gidip gelmemiştir Atatürk, adıyla anmamıştır hiçbir şehri. Mersin hariç. Mersinliler bunu bilir; dünya alem bilir.

Onun içindir ki gürül gürül karşılanır, gürül gürül uğurlanır Mersin Garında.

Onun içindir ki ‘Atatürk Bayramı’nın kutlandığı tek yerdir Mersin.

Onun içindir ki Atatürkçü liderler yönetir Mersini.

Şimdi diyorum ayağa kalksa Anıttepede; atlasa trene. Gidip karşılasak Yenice’de, Mersin’e gelse.

Şöyle bir baksa şehre. Ne mi der? Ne der acaba!

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA