13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

VAHAP SEÇER, 1. ULUSLARARASI AKDENİZ BİENALİ AÇILIŞINA KATILDI
   

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Tarsus`a Değer Katanlar Kurulu`nun (TADEKA) da katkılarıyla, Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen ve ‘Yapabiliriz!` sloganıyla gerçekleştirilen ‘1. Uluslararası Akdeniz Bienali`nin Tarsus`ta düzenlenen açılış programına katıldı.

 
   

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Tarsus`a Değer Katanlar Kurulu`nun (TADEKA) da katkılarıyla, Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen ve ‘Yapabiliriz!` sloganıyla gerçekleştirilen ‘1. Uluslararası Akdeniz Bienali`nin Tarsus`ta düzenlenen açılış programına katıldı. 1. Akdeniz Bienali, 15 Ekim- 30 Kasım günleri arasında devam edecek.

Bienal, Boğaziçi Üniversitesi Gözlükule Kazı Araştırma Merkezi`ndeki eserlerin izlenmesi programı ile başladı. Ardından, ana açılış programı ve performans gösterime geçildi. Çukurova Sanayi İşletmeleri Çırçır Fabrikaları Depolarında gerçekleştirilen ana açılış programına Başkan Vahap Seçer`in yanı sıra; Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otcu, Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Çapar, Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı (Çukurova Çağdaş) Başkanı Hasan Şemsi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tarsus İlçe Başkanı Selahattin Şahin, İYİ Parti Tarsus İlçe Başkanı Burak Özdil, Meclis üyeleri, Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı üyeleri, TADEKA üyeleri, küratörler, Büyükşehir Belediyesi bürokratları ile sanatseverler katılım sağladı.  

Açılış Programı Güney Koreli Performans Sanatçısı Kim Youngmoon`un performansı ile başladı ve ardından protokol konuşmalarına geçildi.

BİENAL, TARİHİ TARSUS MERKEZLİ GERÇEKLEŞİYOR

1`inci Uluslararası Akdeniz Bienali, Cumhuriyet`in 100. yılında, 6 Şubat depremlerinin yıkımının ardından, yeni bir başlangıç yapan Tarsus merkezli Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından düzenleniyor. Bienal; Çukurova Bölgesi`nin 5 ilinde birden, tarihi Tarsus merkezli olarak, aynı anda ve uluslararası olarak gerçekleşiyor. Mersin`in Tarsus ilçesi, Adana, Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş Afşin bienalin yapılacağı iller arasında yer alıyor. Bölgesel, tarihsel ve kültürel birikimler ile güncel gelecek ihtiyaçlara odaklanan bienal ulusal ve uluslararası usta sanatçıların yanı sıra, sanatçı olma yolunda ilerleyen yeni ve genç isimler üzerinden kültürel bir gelecek kurma vizyonuyla açıldı. Bölgede bir Çağdaş Sanat Müzesi kurmak hedefleniyor. Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kurucu Dekanı, ODTÜ Güzel Sanatlar ve Müzik Bölümü kurucularından, Ankara Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tansel Türkdoğan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyhan Boztepe ve Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fırat Arapoğlu da küratörler arasında yer alıyor.

SEÇER: “TARSUSLU OLMAKTAN GURUR DUYUYORUM”

Konuşmasına, “Tarsuslu olmaktan gurur duyuyorum” diyerek başlayan Başkan Seçer, Akdeniz Bienali`nin ilk kez yapılıyor olmasını önemsediğini söyledi. Tarsus`un Akdeniz hinterlantının en kadim kentlerinden birisi olduğuna dikkat çeken Seçer, Türkiye`de bienal yapan ikinci şehir olmanın çok önemli olduğundan söz etti.

Mersin`in Kaledran`dan Yenice`ye kadar birçok tarihi mekânı barındıran, birçok medeniyete, imparatorluklara ev sahipliği yapmış kadim bir coğrafya olduğunu belirten Başkan Seçer, bölgenin bu özelliklerinin yanı sıra insana değer katan birçok âlimi, insanı ve devlet adamını da ağırlamış bir coğrafya olduğunu söyledi.

“ŞEHRİMİN TÜRKİYE`DE VE DÜNYADA TANITILMASI İLE DERTLENİYORUM”

Tarsus`un adının dünya, felsefe, dinler, imparatorluklar ve medeniyetler tarihinde olmasının bir realite olduğunu söyleyen Başkan Seçer, “Tarsus büyük bir değer ya da Çukurova. Ben şehrimin Türkiye`de ve dünyada tanıtılması ile dertleniyorum. Yeteri kadar bilinmiyor. İşte bu çalışmalar ona bir değer katıyor. Bizler yönetici olarak buna bir başımıza yeterli değiliz. Hani deriz ya demokrasilerin temel öğelerinden bir tanesi sivil toplumdur. Şimdi bir vakıf eliyle bu yapılıyor” dedi.

“BİRİKİM, LİYAKAT, EĞİTİM VE DENEYİM OLARAK DA MUKTEDİR OLMAK GEREKİR”

Birkaç yıl öncesinde bu duruma ilişkin hamle yaparak Mersin`e Değer Katanlar Kurulu`nu (MEDEKA) kurduklarını ancak Tarsus`u ayrı görerek Tarsus`a Değer katanlar Kurulu`nu (TADEKA) kurduklarını dile getiren Seçer, “TADEKA`nın; içerik, içerisindeki insanlar, uğraş alanları itibariyle çok değerli bir oluşum olduğunu söylemek istiyorum. Hep şunu söyleriz: bir kentte kente sahip çıkılması lazım, kente sahip çıkacak olanlarda muktedir olanlardır.  İktidar sahibi olanlar, ekonomik olarak muktedir olanlar. Her şey ekonomik olarak muktedirlikten de geçmiyor. Birikim, liyakat, eğitim ve deneyim olarak da muktedir olmak gerekir” diye konuştu.

“KENTLERİMİZİN TANITIMI İÇİN AYRILACAK HER KAYNAK ÖNEMLİDİR, DEĞERLİDİR”

1`inci Uluslararası Akdeniz Bienali`nin çok değerli bir çalışma olduğunu ve desteklemekten dolayı mutlu olduğunu da sözlerine ekleyen Seçer, şunları kaydetti:

“Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bizim görevimiz sizin bize aktardığınız kaynakları en iyi, en doğru, en rasyonel şekilde kullanmak. Bence kentlerimizin tanıtımı için ayrılacak her kaynak önemlidir, değerlidir. Çünkü kentler tanındıkça dünyada değeri artar. Doğduğum şehirde olduğum ve bu havayı teneffüs ettiğim için çok mutlu oldum.”

OTCU: “TARİHİ ESERLERİ VE KADİM ŞEHİR RUHUYLA TARSUS GERÇEKTEN ÖZEL BİR YER”

Tarsus`un çok özel ve çok güzel bir yer olduğunu dile getiren Tarsus Kaymakamı Kadir Sertel Otcu, “Tarsus, bienal için dünya üzerinde seçilecek birçok şehir arasında belki de en önemlisi. Çünkü şu anda Tarsus tarihi eserleriyle ve kadim şehir ruhuyla, yılların ötesinden gelen insanların ruhaniyetiyle gerçekten özel bir yer. Eminim buraya gelen sanatçılarımız bizlerden çok daha iyi bu ruhu, şehirdeki yaşanmışlıkları görüyorlar. Bu yaptıkları, yapacakları da eserlerine yansıyacaktır” diye konuştu.

ÇAPAR: “KÜLTÜR VE SANAT ETKİNLİKLERİNİ ŞÖLEN GİBİ HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUZ”

Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Çapar ise Tarsus`ta kültür ve sanat etkinliklerini kültürel bir şölen gibi hayata geçirmek istediklerini ve bu doğrultuda çalışmalar sergilediklerini ifade ederek, Mersin Büyükşehir Belediyesi`nin Tarsus Festivali düzenleyerek kente katkı sunduklarını belirtti. Çapar, projeye katkı sunan paydaşlarla birlikte yapılan çalışmaların sıkı sıkıya takip edilmesi ve özelliklerinin iyi anlatılmasıyla birlikte Tarsus`un görünürlüğünün ve bilinirliğinin daha çok artacağını dile getirdi.

TÜRKDOĞAN: “TARSUS BUNU HAK EDİYOR”

1`inci Uluslararası Akdeniz Bienali küratörlerinden Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kurucu Dekanı, ODTÜ Güzel Sanatlar ve Müzik Bölümü kurucularından, Ankara Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tansel Türkdoğanise bienalin Tarsus`un bulunduğu seviyeyi oldukça yukarı çekecek nitelikte büyük bir proje olduğunu belirterek, “Tarsus bence bunu hak ediyor. Sadece şu etrafta gördüğünüz taş binaları bile görmek bizim için çok heyecan verici. Ben ilk gördüğüm anda zaten bunu hayal etmeye başlamıştım. İnsanın bir şeyler yapabilmesi için rüyalarının olması lazım, rüya olmadan olmuyor” dedi.

Bienal`e Türkiye`nin değişik illerinden 15 sanatçının yanı sıra İngiltere ve Güney Kore`den de sanatçıların davet edildiğini belirten Türkdoğan, “İleriki yıllarda projemiz daha da büyüyecek. Çünkü bienalin adının Akdeniz olması, Akdeniz havzasındaki bütün değerli ülkelerden birer sanatçı ile katılım sağlayarak uluslararası niteliğini daha da büyütmek oluyor karşımıza geliyor. Bu tür bir bienal projesinin içine girmek bizim içinde, bulunduğumuz şehir içinde çok çok değerli. Bienal`de ağırlıklı olarak günümüz paradigmasına ilişkin örnekler göreceksiniz. Bizim bienalimiz tabi ki güncel pratiklerle dolu. O yüzden enteresan örneklerle karşılaşacağınızı şimdiden söyleyebilirim” diye konuştu.

BOZTEPE: “BU BİENAL UZUN SÜRELİ BİR YOLCULUĞUN BAŞLANGICI”

1`inci Uluslararası Akdeniz Bienali`nin bir diğer küratörü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyhan Boztepe ise katılan sanatçıların birkaç gündür bulundukları Tarsus`ta hem serginin kurulması hem de kenti gezip kadim kültürünü öğrenerek bundan sonraki çalışmaları için feyz edindiklerine inandığını söyledi.  Uluslararası 1. Akdeniz Bienali`nin içeriğinde çok sayıda sanatçının işlerinin olduğunu aktaran Boztepe, “Bu tür etkinliklerin aslında sonradan gerçekleşen süreci çok önemli. Şimdi burada artık o sonuç ürünleri ile karşı karşıyayız. Uzun süreli bir yolculuğun başlangıcı. Çünkü bienal dediğimiz şey aslında sürekliliği olması gereken bir şey. Aslında böyle bir şeyin başlangıcında burada olmak, buna katkıda bulunmak bizi çok mutlu etti” dedi. 

Çok büyük bir proje için yola çıktıklarını vurgulayan Çukurova Çağdaş Sanat Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Hasan Şemsi de projeye katkı sağlayan başta Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarsus Kaymakamlığı ve sivil toplum kuruluşları ile vakıf ve dernek başkanlarına teşekkür etti. Türkiye`ye ait pek çok tarihi eserin Gözlükule`den yurt dışına kaçırıldığını belirten Şemsi, proje ile birlikte bu eserlerin geri getirilmesi için büyük bir çaba sarf edeceklerini dile getirdi. Program konuşmaların ardından eserlerin izlenmesi ile sona erdi.

1`İNCİ ULUSLARARASI AKDENİZ BİENALİ HAKKINDA

“Yapabiliriz!” başlıklı 1. Uluslararası Akdeniz Bienali, bu yaratıcı ve üretken enerjiyi görünür kılmak için düzenlenen bir sanat etkinliği. Bu bağlamda “Yapabiliriz!” teması, Akdeniz`in birleştirici ve dönüştürücü gücünü vurgularken, Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen etkinlik, vakfın uzun vadede kurmayı amaçladığı uluslararası bir çağdaş sanat müzesi ve koleksiyonunun oluşturulması vizyonu için anlamlı ve somut katkılar geliştirmeyi amaçlıyor. Bienal, ulusal ve uluslararası sanatçıları bir araya getiriyor ve onların çalışmaları, Akdeniz`in ortak mirası ve geleceğine dair umut ve hayallerini yansıtmayı amaçlıyor. Bienal, sanatın değişim ve dönüşüm için bir araç olabileceğini ve Akdeniz`in daha adil ve barışçıl bir bölge haline gelmesine katkıda bulunabileceğini gösteriyor.

Bienal, Akdeniz bölgesinde yer alan Çukurova`nın dört bir yanına yayılmış kentlerde aynı anda birleşik olarak düzenleniyor. Ana merkezi Mersin Tarsus olan bienal, Adana, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş  Afşin`de de gerçekleştiriliyor. Bienal, bu kentlerin tarihi ve kültürel zenginliğini de yansıtmayı amaçlıyor. Böylece Uluslararası Akdeniz Bienali, Akdeniz`in yaratıcı ve üretken enerjisini göstermek ve bölgenin geleceğine dair umut ve hayalleri paylaşmak için bir fırsat ve Akdeniz`in daha adil ve barışçıl bir bölge haline gelmesine kültürel katkılarda bulunmayı hedefliyor.

Bienal, ana sergi mekanlarında bienalin ana temasını ve amaçlarını yansıtan ulusal ve uluslararası sanatçıların çalışmalarını bir araya getiriyor. Bunun yanında bienalin ana temasını farklı açılardan yansıtan paralel sergilerle farklı sanat disiplinlerini ve Akdeniz`in farklı bölgelerini de kapsıyor. Ayrıca eğitim çalışmaları aracılığıyla ve atölye Akdeniz`in kültürel mirasını ve geleceğini keşfetmek isteyenlere fırsatlar sunarken, performanslar ve etkinlikler aracılığıyla Akdeniz`in zengin kültürünü ve geleneklerini yansıtmayı amaçlıyor.

Böylece Uluslararası Akdeniz Bienali, bölgedeki sanatçıları, inisiyatifleri, sanat gruplarını ve güçlerini bir araya getirmeyi, aralarında düşünce, ideal, sanat ve kültür iletişimi kurmayı ve geliştirmeyi hedefliyor. Ayrıca, çağdaş sanat eserlerini ve etkinliklerini bölge bağlamında çağın yeni vizyoner bakış açısıyla ve ciddiyetle yeniden düzenleme, tüm Akdeniz Bölgesi`nin kültür kurumları ve etkinlikleriyle ilişkiler geliştirerek, bölgenin sanat ve kültür güçlerini bölgeye yayma ve çağdaş sanat eserlerinin olabildiğince yer alabileceği uluslararası bir müze koleksiyonu oluşturma hedefleri bulunuyor. Bienal; Akdeniz`in kültürel mirasının ve geleceğinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmayı, bölgenin dört bir yanındaki kentlerin ve insanların birbirleriyle daha fazla etkileşime girmesini sağlamayı, sanatın değişim ve dönüşüm için önemli bir yol olduğunu göstererek, bunu teşvik etmeyi amaçlıyor.

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA