23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM”  10:03  MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TARHAN, ESNAF VE VATANDAŞLARLA BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR  

Alevi örgütü temsilcileri: Kılıçdaroğlu’nun ‘Alevi’ çıkışı tüm yok sayılanlara iyi gelecektir
   

Alevi örgütleri, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alevilikle ilgili üç dakikalık videosunu bir kırılma noktası olarak görüyor. “Bu çıkış sadece Alevi çıkışı değil. Türkiye’de tüm ötekileştirilmiş, yok sayılanların çıkışı. Kürtler, Ermeniler, Çerkezler, Yahudiler hepsi adına yapılmış bir çıkış” diyor.

 
   

Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP  Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlı, dün akşam (20 Nisan) Twitter hesabından üç dakikalık "Alevi" başlıklı bir video yayınladı.

Kılıçdaroğlu, “Ben Aleviyim. Hak, Muhammed, Ali inancı ile yetişmiş, samimi bir Müslümanım. Harama el uzatmam" ifadelerini kullandığı videoda genç seçmenlere şöyle seslendi:

"Kimliğimiz bizi biz yapan varlığımızdır ve elbette onurla sahip çıkmamız gerekir.

"Kimlikleri konuşmayacağız, başarıları konuşacağız. Artık ayrışmaları konuşmayacağız, ortak hayallerimizi konuşacağız. Bu değişim seferinde benimle olacak mısın?

"Alevi olmaz diyen bu sisteme, doğru olan, ahlaklı olan, dürüst olan olur” diyecek misin? Gelin gençler bu eşiği hep birlikte aşalım."

Kılıçdaroğlu’nun paylaşımı 7 saat içinde 8,5 milyon defa izlendi.

Türkiye’deki Alevi örgütlerin bu tarihi konuşma için ne düşündüklerini sormak üzere Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Arslan, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ve Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Zeynel Abidin Koç’a ulaştık.

KOÇ: BU ÇIKIŞ TÜM YOK SAYILANLARA İYİ GELECEKTİR

Alevi Dernekleri Federasyonu'nun Genel Başkanı Zeynel Abidin Koç, söz konusu konuşmanın Türkiye halklarında iki olumlu sonucu olacağına dikkat çekti:

“Buna iki türlü bakmak lazım. Anadolu’da insanlar uzun bir zamandır mücadele verdiği için kendini ifade etmekte çok zorlanmıyordu ama mesela Karadeniz’de, Ege’de, Akdeniz’de, İç Anadolu’da yaşayan yurttaşlar kendilerini ifade etmekte sıkıntı yaşıyorlardı. Bu çıkış onları, kimliklerini saklamamaları konusunda cesaretlendirecektir. Kemal Kılıçdaroğlu’nun çıkışı sadece Alevi çıkışı değil Türkiye’de tüm ötekileştirilmiş mazlum halkların, yok sayılanların çıkışı. Kürtler, Ermeniler, Çerkezler, Yahudiler hepsi adına yapılmış bir çıkış.

Kemal Bey, sadece Türkiye siyaset tarihinde değil toplumsal olarak da bir kırılmanın yolunu açtı. İktidar kendisinin inancını sorguluyordu. Öyle bir zamanda yanıt verdi ki daha sorgulayacakları bir şey kalmadı. Yeni seçilecek Cumhurbaşkanı’nın dinine bakmadan ahlakına, onuruna, şerefine bakılarak seçilmesi gerektiğini güzel sözlerle anlattı.”

ARSLAN: AÇIKLAMA YAPMAYA MECBUR BIRAKILMASI ÜZÜCÜ AMA ONUR DUYDUK

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Arslan, öncelikle bir siyasetçinin dini kimliği konusunda açıklama yapmak zorunda bırakılmış olmasının üzücü bir durum olduğunu söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti:

“Bir siyasetçi etnik kimliğini açıklama mecburiyeti yaşadığı için gerçekten üzgünüz. Bu bir yanıyla ülkede demokrasi ve laikliğin, eşitliğin, din ve vicdan özgürlüğünün yokluğunun kanıtı demek. Siyasetçilerin, iddiaları, icraatları konuşulması gerekirken inanç ve etnik kimlikleri sürekli siyasi malzeme olarak kullanılıyor. Bu hepimizi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak üzüyor. Türkiye’nin laikliği, eşitliği, özgürlüğü içselleştirmeye ihtiyacı var.”

Arslan, tüm buna rağmen açıklamanın kendilerini onurlandırdığını ifade etti:

“Ülkeyi yönetenler 21 yıldır ya etnik kimlik ya da inanç kimliği üzerinden siyaset yaptı. Kimi zaman alanlarda yuhlandırıldık. İnançlarımıza hakaret edildi. Sayın Kılıçdaroğlu’nun açıklaması Alevi kurumlar olarak vermiş olduğumuz mücadele açısından da anlamlı. Tam da seçim arifesinde, Türkiye’yi yöneten iktidarın inançlar üzerindeki siyasetine dair cesurca söylemi bizi onurlandırdı.”

GEÇMEZ: GEÇ BİR AÇIKLAMA, ALEVİ DERNEKLERİ İÇİN İLK KEZ DUYULAN SÖZLER DEĞİL

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez ise açıklamayı geç bulduğunu ve bu noktaya gelinmesinde Alevi örgütlerinin başarısının önemli bir payı olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

“Kılıçdaroğlu’nun sözlerini kıymetli buluyorum. Elbette ki büyük bir aşama ama Alevi örgütlerin ve Alevilerin mücadelesini unutmamak lazım. Bir anlamda geç bir açıklama… Fakat sonuçta Kemal Kılıçdaroğlu bir siyasetçi ve bu zamanı doğru bulmuştur. Ama bu yeni bir şey, ilk defa söylenen bir şey değil. Alevi örgütleri bunları yıllardır sokaklarda, her türlü platformda dile getiriyor. Maraş’ta, Sivas’ta, Çorum’da bütün kıyımlara rağmen birlikte yaşama kültürünü, barış dilini bırakmadılar.

Kılıçdaroğlu’nun sözlerine toplum hazırdı, örgütler uzun yıllardır bunun için mücadele etti. Devletin bütün gücü, Alevileri farklılaştıramadıklarını, kendilerine benzetemediğini gördü. Kemal Kılıçdaroğlu’na en büyük eleştiri, ‘İyi adam, düzgün adam ama…’ diye başlıyordu. Bu eleştirilere yanıt olduğu için bir kırılma noktası olabilir.

Geçmez, açıklamanın gençlere yapılmasına dikkat çekerek “Türkiye’nin bu sarmaldan kurtulması gerek. Gençlerin bunu kavraması gerek” dedi.

“Türkiye’de siyaset etnisite ve dini kimlikler üzerine yoğunlaştırıldı. Bu sarmaldan kurtulmamız lazımdı. Bu kadar çok dini ayrımcılığa gidilmesi, insanların birbirine düşman olacağı noktaya getirilmesi tehlikeliydi. Konuşmanın gençlere yönelik olması önemli. Gelecek için gençliğin bunu kavraması gerek.”

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak:gerçek gündem

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA