13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

Kılıç mesafesinde siyaset: Listeyle verilen cevaplar
   

"Kılıçdaroğlu için parti siyaseti tamamen bitmiş durumda. Artık bütün performansını Cumhurbaşkanlığı adaylığı için harcıyor. Bunun arka taraftaki yansıması ise genç jenerasyonun parti içindeki rekabeti oluyor. Her ekip güç toparlama yarışına girişiyor."

 
   

CHP ’nin milletvekili aday listelerinin sosyal medyada tartışıldığı, örgütlerde ise neredeyse hiç tartışılmadığı ilginç iki gün geçirdik. Öyle ki parti siyasetini kanıksayan örgütlerin bilinç düzeyinin daha yüksek olduğu; ittifak siyaseti açısından bundan daha farklı bir listenin ortaya çıkamayacağının fark edilmesi bu tartışmanın büyümemesine neden oldu. 8 Nisan’ı 9 Nisan’a bağlayan gece, CHP Genel Merkezi’nin yanan ışıkları ve aday adaylarının yaptığı kulislerin örgütlere neredeyse hiçbir yansıması olmadı. Sadece sosyal medyada çoğu dezenformasyon veya abartılı içerikler dolaşıma girdi. Çarpılan kapılar rüzgardan, edilen sözler bazı isimlere yapılan itirazdandı. Sadece 140 Journos videosunun getirdiği bir özgüven o gece sarf edilmemesi gereken sözlerin açığa çıkmasına neden oldu. Ama büyütülecek bir konu da değil bu. 

Milletvekilliği adaylık listelerinin Kılıçdaroğlu tarafından bizzat yapılacağı; yöneticilerden danışmanlara bütün kurmay kadronun tavsiyenin daha ötesine geçecek müdahalesinin olmayacağı günlerdir konuşuluyordu. Ancak Kılıçdaroğlu’nu bu pozisyona iten çok sayıda olay ve olgu vardı. Bunları sıralamaya ihtiyaç var.

DELEGELERİN TAMAMININ DESTEĞİ 

Bir süre önce yapılan CHP Büyük Kongresi’nde liderin delegelerin tamamının oylarını alarak seçildiği deklare edilmişti. Bu tavizsiz siyaset Kılıçdaroğlu açısından CHP içi dengelerin tamamen tüketildiği; yeni bir aşamaya/yönetme aşamasına geçildiği izlenimi vermişti. Kavgalar, gürültüler, büyük tartışmalarla anılan CHP örgüt siyasetinin geride bırakılması icap ediyordu.

AŞIRICILIĞA KARŞI

CHP lideri bir süredir kamuoyunun önünde sorun çıkaran siyasetçi arkadaşlarıyla adım adım yollarını ayırdı.

Hatırlayalım, Atatürk resmi indirme krizine adı karışan her milletvekili CHP’nin dışına itildi. Bir kişi hariç. Delegede halen hatırı sayılır bir karşılığı olan Aylin Nazlıaka. (14 Mayıs listesine girmese de sonrasında değerlendirileceği muhakkak.) Milletvekili aday listelerine de bu tavır yansıdı. Daha önce bir televizyon programında Kılıçdaroğlu’nun hatim indirdiğini söyleyen, aynı zamanda MYK üyesi Yıldırım Kaya listelerde yer almadı. Benzer şekilde seccade krizinde poz veren üç milletvekili aday adayı da listelerde yer bulamadılar.

Adı benzer krizlere karışan birtakım isimler ya listelere giremediler ya da seçilemeyecek yerlere konuldular. CHP lideri aşırıcılığa karşı özel bir tavır aldı.

AKŞENER’LE YAŞANAN KRİZ

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Altılı Masa’ya yaşattığı dört günlük kriz, daha önceleri Kılıçdaroğlu’nun ‘eli bol’ görüntüsünden dönmesine neden oldu. Kılıçdaroğlu, Bahçeli’nin İhsanoğlu önerisinden Karamollaoğlu’nun Gül önerisine kadar pek çok sağcıya yeşil ışık yakmış ve kamuoyunda önyargısız olduğuna ilişkin bir perspektifin şekillenmesine neden olmuştu. 2018 genel seçimlerinde parti içinden gelen Muharrem İnce baskısına da hiç direnmemişti. Bu pozitif ve uyumlu hava, Akşener’in başlattığı krizle dağıldı. CHP ile İYİ Parti krizin ilk dakikalarından itibaren kılıç mesafesine geçtiler. CHP’nin yarattığı maddi baskı da bu mesafeyi derinleştirdi. Bir süre sonra Kılıçdaroğlu, Altılı Masa’nın bir sevgi bağından çok bir rasyonel birliktelik olduğunu milletvekili aday listeleriyle belirtmiş oldu.

PARÇALANAN MERKEZ SAĞ

Akşener’in Altılı Masa’nın kurulmasına itirazı sadece “kazanacak aday” üzerinden olmadı. Esasen itiraz, AKP’nin dağılmasından sonra Türk sağının oy bloğunun kendi partisine akmasına karşı yapılan hamleyeydi. Altılı Masa, Kılıçdaroğlu’nun hem sağlıklı bir demokrasinin inşası hem de CHP’nin uzun vadede iktidar şansını sürdürmesi için kurulmuş oldu. 14 Mayıs’tan sonra AKP’deki olası bir dağılmanın en geniş zemine yayılması için DEVA ve Saadet Partisi’nin olabildiğince desteklenmesine ihtiyaç vardı. Bu strateji Kılıçdaroğlu’nun eliyle CHP’nin listelerinde karşılık buldu.

SIKIŞAN SİYASET-ÖNEMLİ BELEDİYELER

Kılıçdaroğlu, bir 90’lar siyasetçisi olarak SHP-DSP gerilimini, İstanbul ve Ankara belediyelerinin kaybedilmesini, Çiller’le ortaklık uğruna bırakılan kaleleri görerek bugünlere geldi. Siyasetin nasıl sıkıştığını, hangi hamlelerle çözüme ulaşabileceğini adım adım öğrendi. Kendi kuşağının “sabrını” liderliğinin inşasının saiklerinden biri haline getirdi. Dolayısıyla bürokrasi başta olmak üzere her bir koltuğun nasıl değerli olduğunu da biliyor. Bürokrasiden gelen isimleri yasama faaliyetine bulaştırmamaya özen gösteren bir tavır sergiledi. Yasama faaliyetinin yürütmeden görece önemsiz olduğunu bildiği için değerli bulduğu pek çok ismi listelerine yazmadı. Belediyeleri ise yürütmenin yedeği haline getirmeyi öngördü. Önümüzdeki günlerde bu öngörüyle sık sık hamleler yaptığını da göreceğiz kanımca.

KÜRTLERLE MESAFELİ İLİŞKİ

90’lar siyasetçisi Kılıçdaroğlu, SHP-DEP ittifakının nasıl paramparça olduğuna da şahit oldu. Bu yüzden hem HDP’yle ilişkilerine özen gösterdi hem de Kürt sağını temsil eden onlarca isime yasama faaliyetinde yer vermemeye özen gösterdi. CHP kulislerinde Haşim Haşimi, Ahmet Buldan ve Galip Ensarioğlu gibi bölgenin önemli isimleri dolaştı. Kılıçdaroğlu’nun bu isimlerle sonraki dönemde temas kurmasının yolu açıldı. Kürt hareketinde olumlu ve olumsuz tepkilere neden olan Türkan Elçi’yi Diyarbakır listelerinde değerlendirmeyi düşünen Kılıçdaroğlu, HDP’lilerin oyunu kaçırmamak için Elçi’yi İstanbul’a çekti. Elçi için öngörülen yere Sezgin Tanrıkulu getirildi.

DANIŞMANLARIN YÜKSELİŞİ

Bir süredir kamuoyunun önüne sıklıkla çıkan ve parti yöneticileri arasında serzenişe neden olan danışmanlar listelerde yer buldu.

Zaten hali hazırda siyaset yapan ve örgütsel pratikleri bilen Erdoğan Toprak ve Deniz Demir’in listelerde olacakları biliniyordu. Ancak parti içinde herhangi bir seçime girmeyen, dolayısıyla kendisini örgüt karşısında kanıtlamamış Okan Konuralp ve Hacer Foggo listelerde yer buldular. Kılıçdaroğlu açısından bu iki isme bir sınav kağıdı uzatılmış oldu. Esas sınavlarını ise CHP içindeki olası seçimlerde verecekler.

15 MAYIS SABAHI

CHP lideri Kılıçdaroğlu için parti siyaseti tamamen bitmiş durumda. Artık bütün performansını Cumhurbaşkanlığı adaylığı için harcıyor. Bunun arka taraftaki yansıması ise genç jenerasyonun parti içindeki rekabeti oluyor. Her ekip güç toparlama yarışına girişiyor.

Parti içindeki bir grup kabineye çıkacak, diğer bir grup ise partideki köşeleri tutacak. Kılıçdaroğlu kendi adına birinci bölümü bitirdi; yasama faaliyeti tamam. Sırada yürütme ve belediyelerin güçlendirilmesi var. 15 Mayıs sabahı çok şenlikli bir dönemin başlangıcı olacak.

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak:gerçek gündem

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA