23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM”  10:03  MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TARHAN, ESNAF VE VATANDAŞLARLA BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR  

Akademisyenin mahkeme çilesi
   

Pasaportu iptal edilen akademisyen Türkiye’ye gelemiyor. “Gelip ifade vermedi” diyen mahkeme beraat kararı vermiyor

 
   

Akademisyen Yasemin Karaca, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza attıktan sonra Mersin Üniversitesindeki işinden atıldı, ardından KHK ile kamu görevinden ihraç edildi. KHK çıktığı sırada yurtdışında olan Karaca pasaportu iptal edildiği için Türkiye’ye dönemedi. Anayasa Mahkemesi, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisini ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirdiği için o bildiriye imza atan tüm akademisyenler beraat etti ancak Yasemin Karaca o bildiri nedeniyle yargılanmaya devam ediyor. Karaca, yurtdışında olduğu için mahkemeye ifade veremedi, dava süreci uzadı. Mahkeme sürdüğü için de ne pasaportunu alabiliyor ne de işe iade davası açabiliyor.

 

Akademisyen Yasemin Karaca’nın KHK ve zorunlu sürgün süreci 2016 yılında yayınlanan “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza atmasıyla başladı.

Karaca, bildiriye imza atan meslektaşlarıyla birlikte Mersin Üniversitesindeki işinden, sözleşme yenilememe yoluyla atıldı.

 

2017 yılının ocak ayında yurtdışına çıkan Karaca, o yılın nisan ayında çıkarılan bir KHK ile de devlet memurluğundan ihraç edildi.

KHK kapsamında ayrıca Karaca’nın pasaportu da iptal edildi.

Bu gelişmelerin ardından, 2018 yılının kasım ayında Karaca hakkında İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesinde ceza davası açıldı. Dava konusu “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisiydi. Mahkeme görevsizlik nedeniyle dosyayı Mersin 9. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdi. Mersin’deki ilk duruşma 2019 yılının şubat ayında yapıldı.

 

“BERAAT ETMEYEN BİR BEN KALDIM”

Akademisyen Yasemin Karaca bundan sonrasını şöyle anlattı:

“Buraya kadar her şey ‘normal’ görünüyordu. Sonuçta aynı metni imzalamış yüzlerce arkadaşımla beraber yargılanıyordum. Fakat AYM kararından sonra benim davam farklılaştı. Arkadaşlarımın tamamı yargılandıkları mahkemelerin AYM kararına uyması sonucunda beraat ederlerken Mersin 9. Ağır Ceza Mahkemesi benim için bir türlü beraat kararı vermedi. Davam hala sürüyor ve 23 Mart 2023’te yine bir duruşmam var.

Mahkeme, davayı sonuçlandırmama gerekçesini benim ifade vermemiş olmam diye belirtiyor. Gerçekten de ben Türkiye’ye gidemediğim için ifade veremedim. Fakat benim gibi daha onlarca arkadaşım başka mahkemelerde ifade vermemiş olmalarına rağmen beraat ettiler. Avukatım bunu duruşmalarda defalarca dile getirmesine, emsal kararlar sunmasına rağmen sonuç değişmedi.

Sonuçta aynı bildiri nedeniyle yargılanan yüzlerce akademisyen içinde davası sonuçlanmayan ve beraat edemeyen bir tek ben kaldım. İdare mahkemeleri yoluyla işe iadelerin yaşadığı şu son süreçte benim hala yargılanıyor olmam takdir edersiniz ki kabul edilebilir bir durum değil. İşin daha da tuhaf tarafı bu uzun süreçte 9. Ağır Ceza Mahkemesinin heyeti de değişti ama yeni gelen heyet de eskisinin tutumunu sürdürdü. Arkadaşlarımın yargılandığı diğer bütün mahkemeler AYM kararına uyar ve ifade vermiş olma şartı da aramazken Mersin 9.Ağır Ceza Mahkemesi’nin bu tavrı nasıl yorumlanabilir bilmiyorum.

Bu metni epeydir belki de unutulmuş olan bu duruma dikkat çekmek ve mahkeme üzerinde bir kamuoyu baskısı yaratmak için yardımınızı istemek üzere kaleme aldım.”

Yasemin Karaca, KHK’yla iptal edilen pasaportunu geri alabilmek ve işe iade davası açabilmek için mahkemeden beraat kararı alması gerektiğini, Anayasa Mahkemesinin kararına ve emsal dava kararlarına rağmen mahkemesinin sürdüğüne dikkat çekti.

 

 

 

 

 

 

kaynak:mersin yaşam

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA