23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM”  10:03  MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TARHAN, ESNAF VE VATANDAŞLARLA BULUŞMAYA DEVAM EDİYOR  

Elaiussa Sebaste Antik Kenti’nde bulunan amfora parçaları birleştiriliyor
   

Mersin’in Erdemli ilçesinde, Roma ve Bizans dönemlerinin izlerini taşıyan Elaiussa Sebaste Antik Kenti’ndeki kazılarda bulunan amfora parçaları birleştiriliyor.

 
   

Ayaş Mahallesi'ndeki antik kentte 28. dönem arkeolojik çalışmalar, Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Asena Kızılarslanoğlu öncülüğündeki ekip tarafından sürdürülüyor.

Ekip, antik dönemlere özgü çömlek olarak tanımlanan amforalar üzerine yaptıkları çalışmalarda elde edilen buluntuların çizim, tasnif, tanımlama ve fotoğraflama işlemlerini yürütüyor.

Çömlek parçalarını özenle birleştiren ekiptekiler, restorasyonu tamamlanan eserleri Mersin Arkeoloji Müzesi'ne ulaştıracak.

Antik kentteki çalışmalar 22 Ekim'e kadar sürecek.

- Birbiriyle uyumlu parçalar seçiliyor

Kızılarslanoğlu, gazetecilere, bu sezon ağırlıklı olarak buluntuların ve arazideki eserlerin restorasyonu üzerine çalıştıklarını söyledi.

Elde edilen buluntuların özenle incelendiğini belirten Kızılarslanoğlu, "Antik kentin kendi üretimi olan Geç Roma 1 amforalarıyla ilgili bir çalışma yürüttük. Yaklaşık 11 bin parça seramiğin istatistiki verisi elde edildi, tanım ve tasnifi yapıldı. Birbiriyle uyumlu olabilecek parçalar seçilerek restorasyon çalışmalarına başlandı. Amacımız, Mersin Arkeoloji Müzesi'ndeki Elaiussa Sebaste bölümü için teşhir edilecek eserlerin hazır hale getirilmesi." dedi.

Kızılarslanoğlu, Elaiussa Sebaste'nin önemli bir liman kenti olduğuna işaret ederek şöyle konuştu:

"Liman kenti Elaiussa Sebaste'ye bağlı kırsal yerleşimlerin, çiftliklerin ürettiği zeytinyağı ya da diğer ürünler bu amforaların içerisine konuyor ve gemilere istiflenerek dünyanın farklı bölgelerine ticaretle gönderiliyordu. Bu amforaları biz, İngiltere'den Hindistan'a kadar pek çok farklı coğrafi alanda bulabildik. Bilimsel yayınlarda, literatür ve o bölgelerdeki kazı çalışmalarında da bu amforaların bulunduğuna dair belgeler var. Onun için özellikle Roma Dönemi'nde kurulan ve büyüyen bir kent olan Elaiussa Sebaste, milattan sonra 5. ve 6. yüzyılda, iki limanının da faydasıyla çok büyük bir ticaret merkezi haline gelmiş.

Buluntu ve mimari yorumlamalar kentin sadece ticaret merkezi değil aynı zamanda üretim merkezi olduğu anlamına da geliyor. Kentin etrafındaki çiftliklerin yoğun üretim yaptığını da gösteriyor. Bu nedenle Elaiussa Sebaste'yi, üretim ve ticaret kenti olarak da adlandırabiliriz aslında."

Antik kentin, Roma Dönemi'nde kurulduğunu dile getiren Kızılarslanoğlu, "Bizim şu ana kadar tespit ettiğimiz 6 fırın var. Bu fırınlar, milattan sonra 5. yüzyılın ardından aktif olarak amfora, testi, kandil ve günlük kullanım kaplarını üreten fırınlar." ifadesini kullandı.

 

 

 

 

 

 

kaynak:AA

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA