13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

Bu gidişle marketlerde zamlı ürün bile bulamayız
   

Çiftçi ekime başladı gübre fiyatları yüzde 230’a varan oranda zamlandı. Çiftçi ekerse zarar edecek. Ekmezse hem kendisi aç kalacak hem de şehirde yaşayan milyonlar.

 
   

İktidar neredeyse her gün artan gıda fiyatlarını marketlerde yaptığı etiket denetimleriyle durdurmaya çalışıyor. Müfettişler market market dolaşıp etiket kontrol ediyor. Ancak gıdadaki zamların asıl nedeni olan girdi fiyatlarındaki olağanüstü artışlara hâlâ çare üretilemedi. Tarımsal üretimin en önemli girdileri arasında yer alan gübreye geçen yıldan bu yana yüzde 230'lara varan oranlarda devasa zamlar geldi. Ekim yapmaktan gözü korkan çiftçi şimdi kara kara düşünüyor.

ZAM ÜSTÜNE ZAM

Çiftçinin tarımsal üretimde kullandığı en önemli girdiler arasında yer alan amonyum sülfat gübrenin tonu geçen yıl haziran ayında 940 liraydı. Bugün aynı gübre 3 bin 100 liradan satılıyor. Artış oranı yüzde 230. DAP gübresi aynı dönemde yüzde 206 zamla 2 bin 250 liradan 6 bin 900 liraya, üre gübresi bin 800 liradan 5 bin 500 liraya, 20-20 taban gübresi bin 680 liradan 4 bin 300 liraya fırladı.

Bu zamlardan sonra, zaten ateş pahasına dönen çiftçinin üretim maliyeti içinden çıkılmaz bir hal aldı. Örneğin, 100 dönüme geçen yıl buğday eken bir çiftçi tarlasında kullanacağı gübreye ortalama olarak yaklaşık 12 bin lira para ödemişti. Bu yıl aynı buğdayı 100 dönüme ekerse en az 35 bin ila 40 bin lira civarında gübre parası ödemek zorunda kalacak. Çiftçinin sadece gübre maliyeti şimdiden 3 kattan fazla arttı. Ancak ürününü sattığında eline 3 kattan fazla para geçmeyecek. Üstelik tohum, ilaç, mazot gibi diğer girdilere gelen yüklü zamlar bu maliyete dahil değil.

 

DEVLET İTHAL EDİP ÇİFTÇİYE DAĞITSIN


Çiftçi ekse bir dert ekmese ayrı bir dert

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Umut Doğru, pahalı gübrenin tarımsal üretimi vurmaması için ithalat önerisi getirdi. Doğru, “Gübreyi devlet doğrudan kendisi ithal edip Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden çiftçilere dağıtabilir. Bunu yaparken de örneğin 6 bin 900 liralık gübre sübvansiyonla çiftçiye 3 bin, 4 bin liraya verilebilir. Aksi halde tarımsal üretimde büyük kayıp yaşayabiliriz” dedi.

Bu zamlardan sonra çiftçi tarlasını ekip ekmemeyi düşünür hale geldi. Üretici ekerse zarar etmekten, ekmezse açlıktan korkuyor. Çiftçi tarlasını ekerse ya gübreyi normal kullanıp tüm zararı göze alacak ya da maliyeti düşürmek için daha az gübre kullanma yoluna gidecek. Gübreyi az kullanırsa verim yüzde 50'ye varan oranda azalacak. Bu da çiftçinin eline daha az ürün, daha az para geçmesi demek. Kuraklık sonrası şimdi de pahalı gübre yüzünden verim düşerse markette, manavda, pazarda gıda bulmak zorlaşacak. Tezgaha düşen az miktardaki ürün de ateş pahası satılacak. Hükümet ise gıda ithalatına daha da hız verip yine başka ülkelerin çiftçilerini desteklemiş olacak.

 

 

 

 

kaynak:sözcü

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA