13:50  HÜSEYIN TAŞÇATAN’ıN KALEMINDEN  23:26  CHP’Lİ BAŞKAN YILDIZ, YÖRÜKLERİ ZİYARET ETTİ  11:35  BAŞKAN TUNCER,HİZMETLERİMİZİN MERKEZİNE ERDEMİ KOYACAĞIZ  11:10  MERSİN CEZAEVİ AVUKAT GÖRÜŞME ODASINDA YENİLEME ÇALIŞMASI YAPILDI  10:15  SERDAR SOYDAN: MERSİN’İN KAYBEDECEK 5 YILI DAHA YOK  17:55  ÖZGÜR ÖZEL: PKK TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN SALDIRIDA ŞEHİT OLAN ASKERİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, YARALI ASKERLERİMİZE İSE ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM  17:48  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, MEZİTLİ ÇOCUK KÖYÜ`NÜN TEMELİNİ ATTI  16:03  MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ HİZMET BİNASI`NDA  14:20  CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADATYI TUNCER, MEİGDER’İ ZİYARET ETTİ  13:20  CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, KADINLARA YÖNELİK PROJELERİ ANLATTI  15:50  CHP’Lİ PALAMUT’TAN 8 MART MESAJI  19:25  VAHAP SEÇER, MERYAP ÜYELERİ İLE BİR ARAYA GELDİ  17:40  BAŞKAN ÖZYİĞİT, GAZİ MAHALLESİ’NDE VATANDAŞLARLA BULUŞTU  15:49  BAŞKAN SOYDAN: MERSİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ HAK EDİYOR  14:50  BAŞKAN GÜLTAK’TAN SEÇMENLERE ÇAĞRI  14:15  VAHAP SEÇER, PAZARCIKLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ`NİN ‘BİRLİK VE DAYANIŞMA YEMEĞİ`NE KATILDI  12:12  ÖZGÜR ÖZEL: “3 DEVRİM YASASININ KABULÜNÜN 100`ÜNCÜ YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLUYORUZ. LAİKLİK İLKESİNDEN, ATATÜRK`ÜN GÖSTERDİĞİ ÇAĞDAŞLAŞMA ÜLKÜSÜNDEN MİLİM SAPMAYACAĞIZ”  11:40  VAHAP SEÇER, 2. DÖNEM ADAY TANITIM TOPLANTISI`NDA PROJELERİNİ KAMUOYUNA ANLATTI: “SÖZÜMÜZDÜR: MERSİN METROSU TAMAMLANACAK  16:45  SERDAR SOYDAN AKDENİZ VE YENİŞEHİR MUHTARLARI İLE BULUŞTU  11:34  AKDENİZ BELEDİYE BAŞKANI GÜLTAK; “HERKESİN BELEDİYE BAŞKANI OLMAYI BAŞARDIM” 

Koronalı günlerin belgeselini çekti
   

Mersinli fotoğraf sanatçısı ve çevre aktivisti Sercan İngilok, koronavirüsün Türkiye’de ilk kez görüldüğü 2020 mart ayından aşılamanın yaygınlaştığı 2021 mart ayına kadar evlerde, sokaklarda, hastanelerde, kamusal alanlarda yaşananları fotoğrafladı. İngilok’un kronolojik sıraya göre çektiği fotoğraflar salgın sürecinin toplumu, gündelik yaşamımızı ve alışkanlıklarımızı nasıl etkilediğini ortaya koyuyor. Belgeseli çekerken kendisi de koronavirüse yakalan Sercan İngilok, 13 günlük hastanede tedavi sürecinde kendi fotoğraflarını da çekmiş.

 
   

Daha önce çevre temalı birçok foto belgesele imza atan Sergan İngilok, bu kez objektifini koronavirüs salgının gündelik yaşama yansıyan etkilerine çevirdi. Ahmet Salih Özenir’in danışmanlığında projesini yürüten İngilok, 1 yıllık çalışma sonunda, salgının Mersin’de yarattığı etkileri kendi bakış açısıyla belgeledi.

Sercan İngilok’un çalışması, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğünü açıkladığı 11 Mart 2020 tarihli toplantının görüntüleriyle başlıyor.

Sercan İngilok çalışmada, salgının seyrini gazete ve televizyon haberlerinden faydalanarak anlatıyor ve Mersin’in caddelerinden, sokaklarından, alışveriş merkezlerinden, okul bahçelerinden, parklarından, kamusal alanlarından çektiği fotoğraflarla maske zorunluluğunu, sokağa çıkma yasaklarını, kapanmaları, yeniden açılmaları anlatıyor.

 

Foto belgeselde uzaktan eğitimden camilerin toplu ibadete kapatılmasına, berber ve kahvehanelerin kapatılmasından caddelerin boş kalmasına kadar birçok ayrıntı estetik, sinemasal fotoğraflarla anlatılıyor.

Sağlık çalışanları için yapılan alkış eylemleri, evlerde yapılan milli bayram kutlamaları, evlerde yapılan 1 Mayıs kutlamaları, baroların Ankara yürüyüşü de belgesel çalışmasında yer buluyor.

 

“İLK BAŞTA BU KADAR BÜYÜYECEĞİNİ BİLMİYORDUM”

Sercan İngilok, fedakar sağlık çalışanlarına ithaf ettiği belgeseli son edit çalışmalarından önce az sayıda gazeteci ile birlikte izledi ve çalıma sürecini anlattı. İngilok şunları söyledi:

11 Mart 2020’de bu virüsün ülkemize girdiğini duyuran bir açıklama yaptı Sağlık Bakanı. Tam o gün benim Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nde Büyükeceli konulu gösterimim vardı. Tam bir kaos vardı. Normalde 60 kişi olan salon o günkü panik nedeniyle 10 kişi gelmişti. Olayın büyüklüğünü, sosyal hayatımızı altüst edeceğini bilmiyordum ilk başta. Ben fotoğraf çekmeye başladım ardından yasaklamalar başladı, kapanmalar başladı. Ben de olayın büyüyeceğini o zaman anladım ve belgesel çekme fikri doğdu.   Gün gün takip etmeye çalıştım. Hem kapanmaların, hem açılmaların haberleriyle birlikte belgelemek üzere alanlara çıktım. Olan bütün olayları kronolojik olarak çekmeye başladım.

 

“TATİLDE HASTALIĞA YAKANLANDIM, ÇEKİMLERE HASTANEDE DEVAM ETTİM”

 

Bu süreçte benim evliliğim oldu. Evlilik hazırlıkları, düğün, balayı. Balayı iptal oldu. Bir süre tatile gittim ve orada hasta oldum. 13 gün karantinadaydım. Bir bakıyorsun çok rahat bir ortam, bir bakıyorsun sıkıyönetim gibi yasaklar. Bu iniş çıkış belgesele de yansıdı. Tüm bunları kendi olanaklarımla belgelemeye çalıştım. O kadar çok olaylar yaşadık ki çoğunu şimdiden unuttuk. Ama 15 yıl sonra bugünleri merak edenler yaşananları benim yaşam biçimimden, bakış açımdan görecekler. Herkes farklı görebilir, ben böyle gördüm.

 

“AJİTASYON YAPMADIM. GÜNDELİK YAŞAMA ETKİLERİNİ ANLATTIM”

 

Burada ajitasyon yapmaktan çok bulunduğumuz ortama, gündelik yaşamımızdaki değişikliklere, ekonomik krizin yansımalarına, sokağa çıkma yasaklarına, eve kapanmalara, uzaktan eğitime odaklanmaya çalıştım.  Bu belgeselde görülen çocuklar 18 yaşına, 20 yaşına geldiklerinde neler yaşadıklarını o belgesel ile görecekler.  Daha önce de belgeseller çektim. İlk kez bu belgesel de objektifi kendime de çevirdim. Karantina günlerinde düğün, ardından hastalanmam, hastanede tedavi sürecim ve en önemlisi halamı kaybettim. Karantinada olduğum için yaşananları kendi çevremde gördüklerini anlattım. Kendi evimde, kendi sosyal çevremde yaşadıklarımızı anlattım. Gördüğümü ve anladığımı fotoğrafla anlatmak istedim.”

 

 

kaynak:mersin yaşam

 
 

 
   


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

 
  FLAŞ HABER


  HAVA DURUMU
 
  FLAŞ HABER

 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MERSİN HABERLERİ ÖZEL HABERLER SPOR HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinolay.com © Copyright 2014-2024 Tüm hakları saklıdır! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA